Dzisiaj moja rodzina zje na kolacje ślimakowe gołąbki. Efektowne pyszne danie, które wszystkich zaskoczy

Gotowanie gołąbków to prawdziwa sztuka! Miłośnicy gotowania często eksperymentują z metodami ich nadziewania. Aby mile zaskoczyć swoich gości i krewnych.

Dzisiaj powiemy Ci, jak przygotować gołąbki, aby wszyscy byli zaskoczeni ich wyglądem i zachwyceni smakiem!

Składniki

  • Biała kapusta 1 sztuka
  • Cebula 2 sztuki
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Ryż 2 szklanki
  • Przecier pomidorowy do smaku
  • Woda
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Umyj i wysusz kapustę, włóż do torebki i na noc do zamrażarki. Następnie wyjmij kapustę, usuń łodygę i delikatnie oddziel liście. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj z cebulą.

Przepłucz pod bieżącą wodą ryż, wsyp go do garnka, posól, popieprz i zalej 100 ml wody. Dopraw ryż jeśli chcesz ulubionymi przyprawami i duś pod przykryciem, aż będzie gotowy. Odetnij nierówności z liści kapusty. Rozłóż nadzienie ryżowe na jego całej długości i zwiń liście w rolkę. Następnie uformuj „ślimaka” z każdej rolki.

gołąbki bez mięsa

Umieść „ślimaki” na patelni, na której smażyłeś cebulę. Wymieszaj przegotowaną gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Powstały płyn powinien całkowicie przykryć gołąbki.

nadziewane ślimaki kapusty

Przykryj je pozostałymi całymi liśćmi kapusty, ściśnij od góry talerzem, a następnie przykryj patelnię pokrywką.

ślimaki nadziewane kapustą

Duś danie na małym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Zajmie Ci to około godziny. Gołąbki są gotowe! Podawaj danie z ulubionym sosem śmietanowym, posiekanym czosnkiem i ziołami.

Danie wygląda bardzo nietypowo i apetycznie. Nie zapomnij udostępnić tak dobrego przepisu swoim znajomym na Facebooku!

error: Treść zabezpieczona !!