Dzisiaj powiemy Ci, jak przygotować gołąbki, aby wszyscy byli zaskoczeni ich wyglądem i zachwyceni smakiem!
Umyj i wysusz kapustę, włóż do torebki i na noc do zamrażarki. Następnie wyjmij kapustę, usuń łodygę i delikatnie oddziel liście. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj z cebulą.
Przepłucz pod bieżącą wodą ryż, wsyp go do garnka, posól, popieprz i zalej 100 ml wody. Dopraw ryż jeśli chcesz ulubionymi przyprawami i duś pod przykryciem, aż będzie gotowy. Odetnij nierówności z liści kapusty. Rozłóż nadzienie ryżowe na jego całej długości i zwiń liście w rolkę. Następnie uformuj „ślimaka” z każdej rolki.
Umieść „ślimaki” na patelni, na której smażyłeś cebulę. Wymieszaj przegotowaną gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Powstały płyn powinien całkowicie przykryć gołąbki.
Przykryj je pozostałymi całymi liśćmi kapusty, ściśnij od góry talerzem, a następnie przykryj patelnię pokrywką.
Duś danie na małym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Zajmie Ci to około godziny. Gołąbki są gotowe! Podawaj danie z ulubionym sosem śmietanowym, posiekanym czosnkiem i ziołami.