Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Hit każdego przyjęcia – tak dobra, że każdy prosi o dokładkę.

Połączenie kurczaka i grzybów to popularne dodatki do mięs, pizzy czy zapiekanek.

Od teraz można przygotować samemu w domu pyszną zapiekankę składającą się z tych składników. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Idealnie pasuje na obiad czy sycącą kolację.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • 3 łyżki wody,
  • 150 g twardego sera,
  • 150 g kwaśnej śmietany,
  • 2 sztuki fileta z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 0,5 sztuki cebuli,
  • 250 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, 1 jajka oraz wody wyrobić ciasto, które należy uformować w kulę i szczelnie owinąć w folię spożywczą, a potem umieścić w lodówce na pół godziny.

Nadzienie:

Ugotować kurczaka i pokroić go w drobniejszą kostkę. Cebulę i grzyby posiekać, a następnie podsmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni.

Dorzucić do nich przygotowanego kurczaka i wszystko razem podsmażać około 7 minut. Zetrzeć ser na drobnej tarce, a następnie wymieszać go ze śmietaną i pozostałymi jajkami.

Ciasto włożyć do formy i wypełnić nim całą powierzchnię, łącznie z bokami. Nadzienie rozsmarować na cieście. Całość zalać jajeczną mieszanką.

Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

W zależności od mocy piekarnika – jeśli będzie taka potrzeba to można przedłużyć czas pieczenia zapiekanki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!