Lekka przekąska w 5 minut. Zapiekana cukinie 100 razy lepsza niż smażona. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Cukinia jest jednym z tych warzyw, które przyrządzamy na wiele sposobów.

Jej uniwersalność i zawartość wielu składników odżywczych sprawiają, że jemy ją chętnie i naprawdę często. Dzisiaj podzielę się z tobą klasycznym, ale bardzo pysznym przepisem na pieczoną cukinię.

Samo przygotowanie potrawy zajmie ci zaledwie kilka minut. Będzie to także smaczne danie, ponieważ upieczemy je w piekarniku, a nie na patelni.

Wymagane składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek ulubionych świeżych ziół
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Umyj cukinię pod bieżącą wodą, a następnie odkrój obie końcówki. Przygotowane warzywa pokrój w średniej grubości plasterki, a następnie obtocz je w samej mące.

Przygotuj sobie blachę do pieczenia i wyłóż ją specjalnym papierem. Możesz także posmarować ją odrobiną oleju. Na blaszce ułóż wszystkie obtoczone w mące kawałki cukinii.

Dopraw cukinię przyprawami, a także skrop ją olejem. Włącz piekarnik, rozgrzej go do 150 stopni, a następnie piecz w nim cukinię przez 25 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj go z ziołami, śmietaną i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki wymieszaj, by połączyć smaki. Ciepłą cukinię podawaj z przygotowanym sosem. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!