Prostsze w przygotowaniu, a jednak jak prawdziwy wołoski placek – oto ciasto z makiem na blasze.

Spróbuj już dziś tego ciasta, które zawiera trzy wyjątkowe nadzienia: twarożek, mak oraz dżem.

Składniki na nadzienie makowe:

  • 1 i 1/3 szklanki (250 ml szklanka) zmielonego maku,
  • cukier, skórka z cytryny,
  • wanilia,
  • cynamon,
  • opcjonalnie przyprawa do piernika, zmielone goździki,
  • 1,5 szklanki mleka.

Jak przygotować: Mleko zagotuj. Wsyp mak, mieszając do zgęstnienia. Dodaj cukier, cynamon, skórkę z cytryny, goździki. Można dodać również tartego piernika dla aromatu.

Przygotowanie nadzienia dżemowego:

  • Domowy dżem lub kupny, jeśli zbyt gęsty, rozcieńcz rumem lub letnią wodą.
  • Dodaj mielony cynamon, skórkę z cytryny, cukier waniliowy.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 proszek do pieczenia.

Na nadzienie twarogowe:

  • 2 opakowania twarogu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • garść rodzynek namoczonych w rumie.

Wykonanie:

  • Ubij jajka z cukrem. W osobnej misce połącz mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek, tworząc ciasto.
  • Twaróg wymieszaj z cukrem, budyniem, mlekiem, by uzyskać rzadszą konsystencję.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Na blasze z papierem do pieczenia wylej 2/3 ciasta, na to równomiernie rozprowadź nadzienie twarogowe. Dżem i mak wlej do osobnych torebek, narysuj grubsze linie dżemu obok siebie, pomiędzy nimi umieść mak. Przykryj resztą ciasta w zygzakowym wzorze. Część nadzienia powinna być widoczna.

Piecz około 30 minut. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!