Klopsy. Prawdziwe odkrycie kulinarne. Instrukcje przygotowania krok po kroku.

Klopsiki – sposób przygotowania

Mięso mielone nie musi być tylko klopsikami. Można go również wykorzystać do drugiego przysmaku, jakim są klopsiki. Ten przepis przeprowadzi Cię przez proces ich przygotowania, od przygotowania samego mięsa, po typową dla nich obróbkę cieplną na patelni. Rezultatem będzie zarówno wspaniały wygląd, jak i wspaniały smak.

Składniki

  • mielona wieprzowina – 500 gr
  • mielona wołowina – 500 gr
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 6 ząbków
  • bułki – 3 szt
  • mleko – w razie potrzeby
  • pietruszka – 1 pęczek
  • jajka – 3 szt
  • sól – 1 łyżeczka
  • czerwona papryka – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Podstawa klopsików jest jasna. Jest to mieszanka mięsna, która musi mieć zarówno odpowiednią konsystencję, jak i odpowiedni smak. Podstawą jest wymieszanie obu rodzajów mięsa, do którego następnie doprawiamy solą, papryką, czerwoną pietruszką i przeciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą, doprawiając w ten sposób mięso tak, jak lubimy.

Drugim etapem jest dodanie innych składników, które pomogą klopsikom uzyskać niezbędną strukturę. Do mięsa dodać jajka, a także bułki, które wcześniej były lekko namoczone w mleku. Rozpocznij ręczne wyrabianie mięsa, aby poszczególne składniki się połączyły, a masa zaczęła zachowywać swój kształt.

Teraz możesz zacząć robić klopsiki z mieszanki mięsnej, które powinny być tego samego rozmiaru, jeśli to możliwe. Aby ułatwić procedurę, zwilż ręce, a następnie najpierw uformuj kulkę w dłoniach i naciśnij ją, aby uformować pożądany klopsik. Idealna wysokość to około 2 centymetry.

Następnie usmaż klopsiki na patelni. Najpierw podgrzej, dodaj olej, a następnie ułóż jeden klopsik obok drugiego. Smażymy je najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Zaleca się pozostawienie mięsa po kilka minut z każdej strony, aby mieć pewność, że mięso będzie upieczone również w środku.

Gdy klopsiki się usmażą, można je wyjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Wtedy możesz im służyć. Najlepszym dodatkiem w tym przypadku jest miękkie puree ziemniaczane z masłem i mlekiem, idealnie ubite.

error: Treść zabezpieczona !!