Poznaj wyjątkowy deser, który zachwyci Twoich gości wyjątkowym smakiem. Gwarantujemy, że wszyscy smakosze będą prosić o dokładkę
Jeżeli szukasz przepisu na doskonały deser, który w mgnieniu oka zniknie ze stołu, dobrze trafiłeś! Jest niezwykle lekkie i puszyste, co w konsystencji przypomina lody.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g cukru pudru,
- 100 g mielonych orzechów,
- 4 jajka,
- Szczypta soli,
- 40 g mąki pszennej.
Krem:
- 250 g śmietany 30%,
- 60 g skrobi kukurydzianej,
- 350 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 120 g białej czekolady,
- 100 g masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 80 g cukru pudru.
Polewa:
- 30 g śmietany 30%,
- 40 g masła,
- 70 g białej czekolady.
Wykonanie:
Pierwszym krokiem jest zmielenie drobno orzechów, a następnie wymieszanie ich z mąką pszenną. W jajkach przeznaczonych na ciasto należy oddzielić żółtko od białek, po czym do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Następnie niewielkimi partiami należy dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Kolejnym krokiem jest delikatne wymieszanie ubitej piany z orzechami połączonymi z mąką. Foremkę o wymiarach 20×20 należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Orzechowe ciasto należy dokładnie i równomiernie wyłożyć na blaszkę i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Gdy ciasto się piecze, należy przygotować krem. Mleko należy wlać do garnka i delikatnie podgrzewać, a żółtka ubić trzepaczką wraz z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Kolejno dodać skrobię kukurydzianą cały czas mieszając, by nie pojawiły się żadne grudki.
Do połączonych składników na krem należy dodać łyżkę ciepłego mleka i wymieszać, a następnie całość dodać do garnka z ciepłym mlekiem, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy krem zgęstnieje, należy zdjąć go z palnika, by zapobiec przypaleniu. Następnie do kremu należy dodać masło i białą czekoladę, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wystudzić krem.
W tym czasie ciasto powinno być już upieczone. Schłodzoną śmietanę 30% należy połączyć z wystudzonym kremem i wyłożyć na wystudzone ciasto. Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy. Wystarczy w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, a następnie dodać śmietanę i masło.