Nie przegap przepisu, ponieważ w sklepie po prostu tego nie kupisz: Wołowina pieczona w rękawie.
Popularność wołowiny jest znacznie mniejsza niż wieprzowiny. Często jest polecana osobą uprawiającym sport. Mięso jest bogate w żelazo i białko, które pomagają w budowaniu mięśni.
Nawet jeśli jesteś na diecie, spokojnie możesz włączyć wołowinę do swojego menu. Mam dziś dla Ciebie moje 3 ulubione przepisy na wołowinę pieczoną w rękawie – wybierz swój ulubiony i do dzieła!
Wołowina Czosnkowa
Składniki
- 700 g wołowiny
- 1,1 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie
Rozpuść sól i cukier w 1 litrze wody, dodaj sok z cytryny, ziarna pieprzu i liść laurowy. Umyj mięso i włóż je do roztworu. Dociśnij mięso w mieszance układając na jego wierzchu wybraną rzecz z dużym obciążeniem. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki na kolejne 11 godzin.
Wymieszaj musztardę, pieprz i olej roślinny i natrzyj mieszanką mięso. Wykonaj cięcia i włóż do nich ząbki czosnku. Odstaw na pół godziny. Włóż mięso do rękawa do pieczenia, zalej 100 ml wody. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz mięso aż woda w rękawie będzie wrzeć.
Obniż temperaturę do 120-150 stopni i piecz jeszcze 1 godzinę i 20 minut, po czym wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso na 20 minut.
Musztardowa wołowina
Składniki
- 1,5 kg wołowiny
- 3-4 łyżeczki musztarda
- 2 łyżki majonezu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
- Natrzyj mięso solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
- Natrzyj mięso musztardą i schowaj mięso w lodówce na noc.
- Pokryj marynowane mięso majonezem i włóż do rękawa do pieczenia.
- Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 1,5 godziny.
Wołowina z cebulą i papryką
Składniki
- 800 g wołowiny
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- pieprz do smaku
Przygotowanie
- Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienia. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż mięso do marynaty.
- Pozostaw mięso na godzinę w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu przewracając mięso, aby był równomiernie nasyciło się przyprawami.
- Włóż mięso z cebulą do rękawa i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.