Woda po jajkach – nie warto jej wylewać. Dowiedz się jak możesz ją wykorzystać – jestem zachwycona

Chcesz być bardziej Eko? Dowiedz się jak możesz wykorzystać wodę po ugotowanych jajkach.

Dzisiejsi naukowy prześcigają się w sowich badaniach tak by jak najlepiej poprawić jakość naszego życia i funkcjonowanie środowiska. Tym razem na Uniwersytecie w Birmingham asystenci z laboratorium na wydziale nauk medycznych podczas obserwacji i badań naukowych zauważyli niesamowitą reakcję chemiczną, która zachodzi w czasie gotowania się jaj w wodzie.

Badacze odkryli, że właściwości wody po ugotowaniu jajek są tak cenne, że możemy wykorzystać ją w naszych ogródkach!

Dla bardziej wnikliwych czytelników, na dowód tego mamy badania, że w skorupkach jajek znajduję się 90 % węglanu wapnia, jak również aż 27 pierwiastków z czego najważniejsze to cynk, krzem, miedź, a nawet fluor i fosfor!

Dzięki temu woda po gotujących się jajkach na twardo lub miękko jest tak nasycona jonami wapnia, że może przyśpieszyć wzrost roślin dziesięciokrotnie!

Naszym sadzonkom pomaga także utrzymać prawidłową kwasowość gleby na poziomie ph od 5,5 do 6,5 i tworząc odpowiednie warunki do wchłaniania się składników odżywczych, a to wszystko dzięki podlewaniu ich wodą po ugotowaniu jaj.

Ponadto podlewając tą wodą nasze rośliny czy warzywa, dostarczamy im niezbędnych składników potrzebnych do powstawania mocniejszych pędów, jak również zwiększamy ochronę przed chorobami roślin czy zwłaszcza niechcianymi szkodnikami, z którymi nie mogą sobie poradzić najnowsze środki chemiczne.

Chcesz wiedzieć jak prawidłowo podlewać kwiaty wodą pozostałą z ugotowanych jajek?

To bardzo proste, podczas odcedzania jajek wystarczy ugotowaną wodę wlać do oddzielnej miski. Gdy już woda się schłodzi możemy spryskać lub bezpośrednio podlać nią nasze rośliny.

Możemy więcej wlać zwłaszcza pod kwiaty, których liście są suche i mają brązowe lub czarne plamy.

error: Treść zabezpieczona !!