Do jego przygotowania będziesz potrzebować 200 g kefiru, 2 żółtka i 1 łyżkę musztardy. Połącz składniki i przy użyciu pędzla nałóż maskę na cebulki włosów, a następnie rozprowadź na całej ich długości. Podobnie jak we wcześniejszym przepisie załóż czepek lub folię na głowę i zawiń ręcznikiem. Maskę trzymaj przez 40-60 minut. Włosy umyj szamponem, spłucz najlepiej wywarem z kory dębu, szałwii lub pokrzywy.
50 ml oleju z łopianu połącz z połową łyżeczki suszonej czerwonej papryki. Dokładnie wymieszaj składniki. Zanim nałożysz mieszaninę na głowę, małą jej ilość umieść na nadgarstku, by sprawdzić reakcję skóry. Możesz użyć mikstury wyłącznie wtedy, gdy poczujesz jedynie lekkie mrowienie.
Trzymaj maskę około 20-25 minut, pod folią i ręcznikiem. Do zmycia maski użyj wywaru z ziół leczniczych; najlepiej sprawdzi się np. rumianek, melisa, szałwia lub pokrzywa.
Potrzebne składniki to 200 ml kefiru, łyżeczka kakao i jedno całe jajko. Po wymieszaniu nałóż specyfik na nasadę włosów i po przykryciu głowy trzymaj przez godzinę. Maskę zmyj wyłącznie wodą.