Włoski makaron z kiełbasą i serem – Warto zapisać ten przepis

Włoski makaron z kiełbasą i serem – procedura przygotowania

Makaron po włosku to proste danie, które można przygotować w kilka minut i na długo nasyci. Pokocha go cała rodzina.

Składniki

  • cebula – 1 szt
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • pomidory – 2 szt
  • wędzona kiełbasa – 350 gr
  • makaron – 250 gr
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • oregano – do smaku
  • rosół z kurczaka – 450 ml
  • krem – 120 ml
  • ser cheddar – 120 gr
  • pietruszka – do smaku

Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni lub w garnku. Do cebuli dodać posiekany czosnek i pokrojoną kiełbasę. Smażyć wszystko na złoty kolor.

Pokrój pomidory w kostkę i dodaj je do mieszanki na patelni wraz z niegotowanym makaronem. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy oregano. Wlej śmietanę na patelnię, następnie bulion i gotuj przez piętnaście minut pod pokrywką.

Zetrzyj cheddar i posyp nim gotowy makaron. Pozostaw pod przykryciem na kolejne pięć minut, aż ser się rozpuści. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, lekko wymieszać i gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!