Babcia dała mi przepis na prosty dżem bogaty w witaminę C. Jem go codziennie i zapomniałam co to choroba.

Dla mnie osobiście w okresie jesiennych przeziębień nie ma lepszego lekarstwa niż cytryna. To ogromny magazyn witaminy C!

Dlatego ważne jest, aby cudowne lekarstwo było zawsze pod ręką. Znalazłam na to genialny sposób i co roku przygotowuje ten pyszny, cytrynowy dżem!  To nie tylko doskonały lek na przeziębienie, ale także pyszna, witaminowa uczta.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cytryn
  • 500 g cukru

PRZYGOTOWANIE

Przepis jest bardzo prosty. Po prostu umyj i sparz cytryny, pokrój je na kawałki. Usuń pestki, ale zostaw skórkę.

dżem cytrynowy bez gotowania

Teraz przepuść cytryny przez maszynę do mięsa, dodaj cukier. Dobrze wymieszaj.

cytryny na zimę w bankach

Teraz włóż gotową mieszaninę do suchego, wysterylizowanego słoika i zakręć pokrywkę. Gotowe!

cytryny na zimę

Najlepiej umieścić słoiki w lodówce, mają tam idealnie warunki do przechowywania. Możesz jeść kilka łyżek dżemu dziennie, aby wzmocnić swój układ odpornościowy.

Czy podoba ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!