Zawsze spotykałam się z tym samym problemem podczas przygotowywania wietrzników i eklerów.
Ciasto nie było takie, jak chciałam – rozpływało się na talerzu, było za twarde lub po prostu odpadało i wyglądało naprawdę brzydko. Tylko z tym przepisem mogę za każdym razem sprawić, że ciasto będzie naprawdę doskonałe.
Trzymaj się tego, a twoje wietrzniki i eklery będą pierwszej klasy.
Składniki:
- 3 jajka
- 160 ml wody
- 50 ml oleju
- 110 g mąki pszennej
- na szczypcach trochę soli
Krem:
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 smoczek waniliowy
- 125 g masła
- 200 ml śmietanki do ubijania
- polewa czekoladowa w razie potrzeby
Przygotowanie:
Do mniejszego garnka wlej wodę, szczyptę soli i oleju. Zagotować na małym ogniu i dodać przesianą mąkę – ciągle mieszać, aby nie powstały grudki.
Nie polecam mieszania drewnianą łyżką, ale trzepaczką. Mieszaj na małym ogniu, aż z masy, która oddzieli się od ścianek i dna garnka, utworzy się masa. Odstawić i lekko ostudzić. Do lekko schłodzonej masy dodajemy po jednym jajku. Po każdym dodanym jajku ubij masę mikserem. Kiedy skończysz ciasto, przekładasz je do torebki cukierniczej i spryskujesz koła na kartce papieru.
Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie wietrzniki odpadną.
Gdy wietrzniki są złote, wyłączamy piekarnik i lekko otwieramy drzwi (możesz podeprzeć drzwi sprzęgłem, jeśli nie możesz po prostu otworzyć kawałka) i pozwól mu ostygnąć w piekarniku. Nie spadną w ten sposób i będą dość wysokie. Gdy wietrzniki wystygną w piekarniku, przygotuj krem.
Klasycznie ugotuj budyń w słodzonym mleku, dodaj wnętrze smoczka waniliowego. Ugotowany budyń odstawić, lekko ostudzić i dodać 125 g masła. Mieszając rozpuść masło w lekko schłodzonej masie i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Śmietanę ubić na konsystencję bitej śmietany i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.