Najdoskonalsze ciasto na wietrzniki – Nie ma sobie równych. Przepis.

Zawsze spotykałam się z tym samym problemem podczas przygotowywania wietrzników i eklerów.

Ciasto nie było takie, jak chciałam – rozpływało się na talerzu, było za twarde lub po prostu odpadało i wyglądało naprawdę brzydko. Tylko z tym przepisem mogę za każdym razem sprawić, że ciasto będzie naprawdę doskonałe.

Trzymaj się tego, a twoje wietrzniki i eklery będą pierwszej klasy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 160 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 110 g mąki pszennej
  • na szczypcach trochę soli

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 smoczek waniliowy

Przygotowanie:

Do mniejszego garnka wlej wodę, szczyptę soli i oleju. Zagotować na małym ogniu i dodać przesianą mąkę – ciągle mieszać, aby nie powstały grudki.

Nie polecam mieszania drewnianą łyżką, ale trzepaczką. Mieszaj na małym ogniu, aż z masy, która oddzieli się od ścianek i dna garnka, utworzy się masa. Odstawić i lekko ostudzićDo lekko schłodzonej masy dodajemy po jednym jajku. Po każdym dodanym jajku ubij masę mikserem. Kiedy skończysz ciasto, przekładasz je do torebki cukierniczej i spryskujesz koła na kartce papieru.

Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie wietrzniki odpadną.

Gdy wietrzniki są złote, wyłączamy piekarnik i lekko otwieramy drzwi (możesz podeprzeć drzwi sprzęgłem, jeśli nie możesz po prostu otworzyć kawałka) i pozwól mu ostygnąć w piekarniku. Nie spadną w ten sposób i będą dość wysokie. Gdy wietrzniki wystygną w piekarniku, przygotuj krem.

Klasycznie ugotuj budyń w słodzonym mleku, dodaj wnętrze smoczka waniliowego. Ugotowany budyń odstawić, lekko ostudzić i dodać 125 g masła. Mieszając rozpuść masło w lekko schłodzonej masie i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Śmietanę ubić na konsystencję bitej śmietany i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Przekrój schłodzone wietrzniki na pół i włóż krem ​​waniliowy i bitą śmietanę do torebki cukierniczej. Górną część wietrznika moczymy w czekoladzie i przykrywamy bitą śmietaną. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!