Węgierskie chrusty – Niezwykle smaczne. Lepsze niż tradycyjne. Nawet następnego dnia pozostają miękkie

Polak, Węgier, dwa bratanki. W dzisiejszym przepisie polecamy węgierską odsłonę popularnego chrustu.

Bazą puszystego ciasta są drożdże i kwaśna śmietana. Cały sekret tkwi jednak w odpowiedniej obróbce termicznej masła dodawanego pod sam koniec.

Pełna lista składników to:

  • Mąka tortowa (250g)
  • Żółtka (z 4 jaj)
  • Cukier (3-4 łyżki)
  • Brandy (1 łyżka)
  • Drożdże w proszku (1 łyżeczka)
  • Kwaśna śmietana (1 łyżka)
  • Mleko (50ml)
  • Masło (50g)
  • Olej
  • Cukier puder (wedle uznania)

Przepis:

W ciepłym mleku dobrze rozmieszaj drożdże i dodaj odrobinę cukru. Mąkę wraz z resztą cukru i soli wsyp do miski. Następnie dodaj żółtka, drożdże, kwaśną śmietanę i brandy.

Masło dodawaj powoli w trakcie mieszania. Po wyrobieniu ciasta, przykryj miskę ściereczką i odstaw do odpoczynku na pół godziny.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto do oczekiwanej grubości (polecam ok. 0,5mm). Ostrym długim nożem potnij ciasto na paski wzdłuż i w poprzek, tak aby utworzyły się małe prostokąty.

Każdy z nich natnij w środku. Złap jeden róg prostokąta i przepleć go przez otwór by powstał popularny kształt chrustu.

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Gdy olej nabierze odpowiedniej temperatury, umieść w nim chrust i smaż aż osiągnie złoty kolor.

Gotowy chrust wyłóż na papier do obcieknięcia, a potem oprósz delikatnie cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!