Nie pamiętam, gdzie w naszym sklepie jest dział z kiełbasami. Nie jest to konieczne, ponieważ wolę domową kiełbasę niż jakąkolwiek kupioną w sklepie. Moja teściowa ją uwielbia i poprosiła mnie o przepis. Jest ona wykwalifikowaną kucharką i to od wielu lat. Tę kiełbasę można zrobić w mniej niż godzinę z 1 kg nóżek. Po zrobieniu kiełbasy według tego przepisu nie będziesz już chciał jej kupować.
Ugotuj mięso, oddzielając kości. Przykryj mięso wodą. Posiekaj mięso na małe kawałki lub użyj maszynki do mięsa, aby zmielić je z czosnkiem. Dobrze wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj bulion z kurczaka z mięsem.
Mięso należy przykryć folią spożywczą i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 10-12 godzin. Posypać papryką folię i położyć na niej mięso. Zwiąż folię sznurkiem, podwijając ją. Umieść przygotowaną roladę w naczyniu do pieczenia i upiecz w piekarniku. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Smak domowej kiełbasy można zmienić, nadając jej własny charakter. Możesz doprawić potrawę większą ilością pieprzu lub papryki. Można eksperymentować z różnymi przyprawami.