Bardzo proste ciastka warstwowe, z które smakują obłędnie: Po prostu zwiń, pokrój i upiecz.

Te smaczne ciasta nie zajmą Ci dużo czasu i smakują naprawdę fantastycznie.

Procedura jest bardzo prosta i dlatego możesz je przygotować w każdej chwili.

Składniki:

Na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżki soli
  • 100 g masła (temperatura pokojowa)
  • 100 g kwaśnej śmietany

Na kruszonkę

  • 90 g mąki
  • 90 g cukru
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Przesiej 250 g mąki, dodaj sól i sodę, następnie wymieszaj. Dodaj zmiękczone masło i mieszaj rękami, aż powstanie miękkie ciasto.

Dodaj śmietanę, zawiń ciasto w plastikową torebkę. Wstaw do lodówki na 20 minut

Przesiej 90 g mąki, dodaj cukier, zmiękczone masło i zrób kruszonkę rękoma.

Oddziel białka od żółtka i ubij oddzielnie widelcem z 1 łyżką wody.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i posmaruj białkiem. Posyp kruszonką, trochę odsyp, abyśmy mogli posypać ciastka od góry.

Tak przygotowane ciasto zawinąć w bułkę, natrzeć żółtkiem i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Posyp resztą okruchów.

Przełóż ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut.

Gdy ciasteczka będą gotowe, możemy je podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!