Procedura jest bardzo prosta i dlatego możesz je przygotować w każdej chwili.
Na ciasto
Na kruszonkę
Przesiej 250 g mąki, dodaj sól i sodę, następnie wymieszaj. Dodaj zmiękczone masło i mieszaj rękami, aż powstanie miękkie ciasto.
Dodaj śmietanę, zawiń ciasto w plastikową torebkę. Wstaw do lodówki na 20 minut
Przesiej 90 g mąki, dodaj cukier, zmiękczone masło i zrób kruszonkę rękoma.
Oddziel białka od żółtka i ubij oddzielnie widelcem z 1 łyżką wody.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i posmaruj białkiem. Posyp kruszonką, trochę odsyp, abyśmy mogli posypać ciastka od góry.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w bułkę, natrzeć żółtkiem i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Posyp resztą okruchów.
Przełóż ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut.