Udka z kurczaka w kapuście – Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w mgnieniu oka. Super smak

Kurczak z warzywami niewątpliwie imponuje niskimi kaloriami. W tym przypadku są to udka z kapustą pieczone. Na 100% będą przez gości zjedzone. Sposób jego pieczenia, czyli w rękawie, gwarantuje przypływ smaku i wykonania zabawie.

Danie będzie odpowiednie na każdą porę dnia. Aromat pieczonego kurczaka wprowadzi w pozytywny nastrój każdego gościa oraz domownika, a kapusta idealnie komponuje się z tym unikalnym smakiem.

Dodatkowo jest sama w sobie zdrowa nie patrząc na ilość kalorii, a na ilość witamin w niej występujących. Zachęcam do wykonania!

Potrzebnymi składnikami będą:

  • Biała kapusta (1kg)
  • Udko z kurczaka (4 sztuki)
  • Marchewki (1 sztuka)
  • Cebula (1-2 sztuki)
  • Czosnek (1-2 ząbki)
  • Sos adżika (Opcjonalnie (1 łyżeczka))
  • Olej słonecznikowy (2 łyżki)
  • Masło (30g)
  • Sól (Do smaku)

Po skompletowaniu składników przechodzimy do wykonania:

Pierwszym krokiem będzie wymieszanie sosu adżika (zamiennie można użyć np. pasty paprykowej bądź pomidorowej) z 1 łyżką oleju słonecznikowego oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Następnie myjemy udka, usuwamy nadmiar tłuszczu i dzielimy na dwie części. Mięso nacieramy przygotowanym wcześniej sosem i odkładamy do lodówki na 30-40 minut.

W czasie oczekiwania na mięso kroimy cebule na pierścienie, siekamy kapustę i ścieramy marchewkę na grubej tarce. Solimy warzywa i mieszamy je rękami. Dodajemy olej słonecznikowy.

Po odczekanym czasie wyciągamy mięso z lodówki, warzywa rozkładamy w rękawie a na nie kładziemy kurczaka i dodajemy masło.

Całość pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie delikatnie przecinamy rękaw w delikatny sposób i wkładamy do piekarnika na dalsze pieczenie do momentu, aż kurczak  osiągnie złotą skórkę.

Po całej procedurze możemy się cieszyć pysznym smakiem i aromatem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!