Udko wieprzowe z piekarnika – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.

Udko wieprzowe po hambursku z pieca – sposób przygotowania

Ten przepis pochodzi ze sprawdzonej domowej kuchni – jest naprawdę prosty.

Składniki

  • noga wieprzowa – 1 kg
  • cebula – 1 szt
  • marchewka – 2 szt
  • pietruszka – 1 szt
  • seler – 1 sztuka
  • boczek – 200 gr
  • szynka – 250 gr
  • pikle – do smaku
  • sól – do smaku
  • sok z cytryny – do smaku
  • liść laurowy – 1 szt
  • ziele angielskie – 4 kulki
  • cały czarny pieprz – 1 mała garść
  • śmietana 33% – do smaku
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • cukier – do smaku

Udko wieprzowe myjemy, osuszamy i nakłuwamy szynką i piklami. Posiekaj oczyszczoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Rozgrzej trochę oleju roślinnego lub smalcu na patelni do pieczenia na kuchence, podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, aby uwolnił się tłuszcz, i usmaż nadzianą na szaszłyk nogę na lekko złoty kolor ze wszystkich stron.

Upieczone mięso wyjąć z garnka i wrzucić do naczynia żaroodpornego, najpierw posiekaną cebulę, niech się lekko zarumieni, a następnie również pokrojone warzywa korzeniowe, które chwilę podsmażamy. Mięso włożyć z powrotem do brytfanny, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie i cały czarny pieprz, skropić cytryną, zalać niewielką ilością wody i przykrytą pokrywką blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz mięso przez około 2,5 godziny, aż będzie miękkie.

Następnego dnia wyjąć mięso i liść laurowy z piekarnika i zmiksować sos ręcznym blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz, możesz później przetrzeć go przez sito, aby pozbyć się grubszych części. Ale to nie jest konieczne. Dzięki mieszance warzyw sos jest również wystarczająco gęsty, więc nie trzeba go nawet zagęszczać mąką.

Do zmiksowanego sosu dodać odrobinę słodkiej śmietanki, łyżeczkę musztardy i szczyptę cukru, wszystko do smaku. Niech sos trochę się rozgrzeje na kuchence i podawaj z pokrojonym mięsem i domowymi knedlami z bułki.

error: Treść zabezpieczona !!