Jeszcze nie jadÅ‚aÅ› tak dobrych, rozpÅ‚ywajÄ… siÄ™ w ustach – Pyszne marynowane udka z kurczaka w maÅ›lance.

Åšwietne marynowane udka z kurczaka w maÅ›lance. NaprawdÄ™ smaczne i rozpÅ‚ywajÄ…ce siÄ™ w ustach – dosÅ‚ownie! Przepis ma ponad wiek.

  • 6 udek z kurczaka
  • 1,5 – 2 szklanki maÅ›lanki
  • 1-2 Å‚yżki oleju,
  • suszony lub najlepiej Å›wieży czosnek
  • mielony biaÅ‚y pieprz
  • sÅ‚odka papryka
  • pikantny mielony pieprz
  • Sól do smaku

Umyj mięso, później je oczyść oraz osusz. Maślankę wymieszaj z czosnkiem i solą, przyprawami. Obtocz w marynacie mięso. Nóżki umieść najlepiej w zamkniętej torbie i dobrze wstrząśnij, by marynata weszła we wszystkie miejsca. Później odstaw do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia wyjmij miÄ™so z lodówki i pozostaw je na mniej wiÄ™cej pół godziny – temperatura pokojowa, nastÄ™pnie wymieszaj je z odrobinÄ… oleju. Teraz należy je umieÅ›cić w piekarniku, temperatura to 180 stopni, pieczemy okoÅ‚o 45 minut do 1 godziny, kiedy miÄ™so siÄ™ piecze zalecane jest polewanie marynatÄ… kilka razy.

Jeśli zajdzie taka potrzeba można odlać wody podczas pieczenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!