Połóż udka z ziemniakami w naczyniu do pieczenia i polej tym sosem. Pyszny obiad jest na stole w kilak chwil bez pracy.

Doskonały przepis na udka z kurczaka zapiekane z ziemniakami i warzywami. Nieprzyzwoicie pyszne i sycące danie dla całej rodziny. Delikatne mięso, aromatyczna papryka i lubiane przez wszystkich ziemniaki to idealne połączenie smaków.

Potrzebujesz:

  • 8 udek z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • kolendra, kurkuma
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 100 ml wody
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

  • 4 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pomidor

Sałatka:

  • 1 czerwona cebula
  • 20 g twardego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • koper

Przygotowanie:

Umyj udka z kurczaka i natnij na powierzchni. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, włóż do niej udka kurczaka i odstaw na 15 minut.

Ziemniaki umyj, obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw  przyprawami i wymieszaj z olejem.

Na wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia ułóż udka kurczaka, ziemniaki i pokrojone pomidory.

Posmaruj pozostałym sosem.

Przykryj wilgotnym papierem do pieczenia i folią. Piecz przez 35-40 minut w 200°C.

Pokrój warzywa na sałatkę, zetrzyj ser, dodaj kwaśną śmietanę posiekany koperek i przyprawy – wymieszaj. Gotowe! Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!