Jeszcze nie jadłaś tak dobrych, rozpływają się w ustach – Pyszne marynowane udka z kurczaka w maślance.

Świetne marynowane udka z kurczaka w maślance. Naprawdę smaczne i rozpływające się w ustach – dosłownie! Przepis ma ponad wiek.

  • 6 udek z kurczaka
  • 1,5 – 2 szklanki maślanki
  • 1-2 łyżki oleju,
  • suszony lub najlepiej świeży czosnek
  • mielony biały pieprz
  • słodka papryka
  • pikantny mielony pieprz
  • Sól do smaku

Umyj mięso, później je oczyść oraz osusz. Maślankę wymieszaj z czosnkiem i solą, przyprawami. Obtocz w marynacie mięso. Nóżki umieść najlepiej w zamkniętej torbie i dobrze wstrząśnij, by marynata weszła we wszystkie miejsca. Później odstaw do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia wyjmij mięso z lodówki i pozostaw je na mniej więcej pół godziny – temperatura pokojowa, następnie wymieszaj je z odrobiną oleju. Teraz należy je umieścić w piekarniku, temperatura to 180 stopni, pieczemy około 45 minut do 1 godziny, kiedy mięso się piecze zalecane jest polewanie marynatą kilka razy.

Jeśli zajdzie taka potrzeba można odlać wody podczas pieczenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!