Jeszcze nie jadÅ‚aÅ› tak dobrych, rozpÅ‚ywajÄ… siÄ™ w ustach – Pyszne marynowane udka z kurczaka w maÅ›lance.
Åšwietne marynowane udka z kurczaka w maÅ›lance. NaprawdÄ™ smaczne i rozpÅ‚ywajÄ…ce siÄ™ w ustach – dosÅ‚ownie! Przepis ma ponad wiek.
- 6 udek z kurczaka
- 1,5 – 2 szklanki maÅ›lanki
- 1-2 łyżki oleju,
- suszony lub najlepiej świeży czosnek
- mielony biały pieprz
- słodka papryka
- pikantny mielony pieprz
- Sól do smaku
Umyj mięso, później je oczyść oraz osusz. Maślankę wymieszaj z czosnkiem i solą, przyprawami. Obtocz w marynacie mięso. Nóżki umieść najlepiej w zamkniętej torbie i dobrze wstrząśnij, by marynata weszła we wszystkie miejsca. Później odstaw do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjmij miÄ™so z lodówki i pozostaw je na mniej wiÄ™cej pół godziny – temperatura pokojowa, nastÄ™pnie wymieszaj je z odrobinÄ… oleju. Teraz należy je umieÅ›cić w piekarniku, temperatura to 180 stopni, pieczemy okoÅ‚o 45 minut do 1 godziny, kiedy miÄ™so siÄ™ piecze zalecane jest polewanie marynatÄ… kilka razy.