Dzięki temu przepisowi otrzymasz dużo zdrowego, pysznego syropu w szybkim czasie. Idealnie nadaje się do różnych deserów, jak do naleśników czy ciast, jest dobry również do lemoniad i herbat. Syrop ma wspaniały truskawkowy smak i zapach.
Dzięki tylko jednej szklance truskawek dostajemy aż półtora litra syropu. Nie potrzebuje żadnej dodatkowej chemii. Cukier i kwasek cytrynowy sprawiają, że nasz syrop truskawkowy zachowuje swoją świeżość. Jest bardzo łatwy do przechowywania, nie potrzebuje zbyt dużo miejsca.
Do zrobienia syropu potrzebujesz jedną szklankę świeżych truskawek, 80 kawałków liści truskawki lub wiciokrzewu, jeden kilogram cukru oraz jedną łyżkę kwasku cytrynowego.
Najpierw należy przemyć truskawki. Później trzeba usunąć szypułki z owocu. Następnie powinieneś włożyć truskawki z liśćmi do garnka z wodą i gotować przez dziesięć minut, potem odcedzić powstały sok.