Trójwarstwowe ciasto – koniecznie zrób na święta. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Wyjątkowe trójwarstwowe ciasto. Raz upieczone będzie na pewno stałym gościem na Twoim stole wielkanocnym! 

Delikatne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach. Przepis to rodzinna tajemnica mojego przyjaciela. Teraz czas się podzielić nim z Wami, abyście też mogli spróbować tej rozkoszy. 

Słodkie połączenie śliwek oraz suszonych moreli tworzy idealną kompozycję smaków do nadzienia, a skórka z cytryny równoważy całość i nadaje przyjemnej kwaskowatości. Już sam wygląd ciasta z pewnością wzbudzi zachwyt Twoich gości i bliskich! 

Składniki na ciasto: 

  • Mąka 3 szklanki
  • Masło 200g
  • Mleko 100ml
  • Cukier 60g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól szczypta

Składniki na nadzienie: 

  • Suszone morele 250g
  • Suszone śliwki 250g
  • Cytryna 2 sztuki
  • Cukier 6 łyżek
  • Mąka 1 łyżka

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Cytrynę kroimy na 4 części a następnie mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Suszone morele i śliwki drobno siekamy. Wrzucamy do miski masę z cytryn i dorzucamy cukier oraz jedną łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta.

Masło chłodzimy chwilę w zamrażarce tak, aby można było je zetrzeć na tarce. Dodajemy mąkę, żeby otrzymać tzw. „okruchy”. Na bok odkładamy dwie łyżki takich okruchów, które nam później posłużą do posypania ciasta.

Do ciasta dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Mieszając, dodajemy mleko. Zagniatamy a następnie formujemy dużą kulę.

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, formujemy w duży rulon i dzielimy na 4 części. Ważne, aby jedna cześć była nieco większa od pozostałych.

Większą część należy rozwałkować. Następnie układamy je na wcześniej posmarowanym masłem dnie naczynia żaroodpornego i dociskamy brzegi. Na dolnej warstwie rozkładamy równomiernie posiekane wcześniej suszone śliwki.

Kolejny kawałek ciasta rozwałkowujemy i nakładamy na warstwę ze śliwek.

Delikatnie dociskamy krawędzie. Rozkładamy suszone morele na wierzchu, pamiętając o tym, aby było to zrobione równomiernie. Przykrywamy je kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta, na które następnie nakładamy nadzienie z cytryny.

Przykrywamy całość ostatnim kawałkiem ciasta i upewniamy się, że krawędzie są prawidłowo dociśnięte. Bierzemy odłożone wcześniej okruchy i posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po wystygnięciu kroimy je na kawałki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!