Oto 12 porad kulinarnych prosto od najlepszych szefów kuchni.

Profesjonaliści są znani z tworzenia pysznych i doskonałych posiłków. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak oni to robią?

Potrafią dzielić się swoimi sekretami kulinarnymi z całym światem, ale przeciętnemu człowiekowi trudno jest do nich dotrzeć. Sekrety znanych szefów kuchni są czasami ujawniane uczniom, ale nie są dostępne dla ogółu społeczeństwa.

Jednak uważny obserwator będzie w stanie wywnioskować, co kryje się za daną potrawą i wykorzystać tę wiedzę we własnej kuchni. Oto kilka przydatnych wskazówek kulinarnych, które mogą okazać się bardzo pomocne podczas gotowania.

Soczyste mięso

Mięso łatwo wysycha. Aby temu zapobiec, można umieścić je w solance. Do tego celu potrzebne będą 3 szklanki wody, 1/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki soli. Na każdy 1 kg mięsa należy umieścić je w solance na około godzinę. Jeśli masz 3 kg mięsa, pozostaw je w lodówce na 3 godziny. Mięso nie powinno być przechowywane w lodówce dłużej niż 8 godzin.

Naleśniki

Dodaj 2 łyżki kwaśnego mleka do ciasta, aby były smaczniejsze. Poprawi to jakość i puszystość naleśników.

Przyprawy

Wsyp przyprawy na patelnię i gotuj je przez kilka minut, aby wydobyć ich aromat. Gdy przyprawy będą już pachnące, praż je przez chwilę. Następnie za pomocą moździerza stworzyć własną mieszankę przypraw.

Doskonały stek

Nie należy smażyć mięsa wyjętego prosto z lodówki. Przed smażeniem należy je schłodzić. Może to trwać od 2 do 3 godzin. Pozwoli to usunąć z mięsa wszelką wilgoć i zapewni równomierne smażenie.

Ryby o delikatnej skórze

Przed grillowaniem lub smażeniem w głębokim tłuszczu posmaruj skórę ryby majonezem. Aby uzyskać cienką warstwę, dodaj do majonezu szczyptę soli. Aby nadać rybie dodatkowy smak, po przygotowaniu skrop ją sokiem z cytryny.

Tłuczone ziemniaki

Podczas robienia puree należy dodać odrobinę masła i mleka. Przed rozpoczęciem tłuczenia ziemniaki należy dobrze wysuszyć.

Lekkie ciasto

Zanim zaczniesz przygotowywać jasne ciasto, poczekaj, aż masło osiągnie temperaturę pokojową.

Czosnek

Aromat czosnku zostanie zneutralizowany przez sok, ale jego smak będzie nadal wyczuwalny.

Doskonała zupa krem

Zupę krem przygotuj, podsmażając warzywa na oliwie z oliwek i dodając odrobinę wody do bulionu. Jeśli warzywa zostaną wcześniej usmażone, cukier w nich zawarty skarmelizuje się. Poprawi to ich smak. Gulasz warzywny będzie jeszcze lepszy, jeśli przed ugotowaniem warzywa wymieszasz.

Jajko sadzone

Na dużej patelni rozpuść pół szklanki masła. Gdy masło się rozpuści, wbij jajko na patelnię. Gotuj przez 4 minuty, a następnie dodaj szczyptę soli.

Cukier

Cukier, podobnie jak sól, może być używany jako przyprawa zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Szczypta cukru może wydobyć smak potrawy.

Chrupiący chleb

Wstaw do piekarnika miskę z wodą, aby upiec doskonały chleb z chrupiącą skórką. Każdy miłośnik domowego chleba będzie zadowolony z unoszącej się pary wodnej, która pomoże w procesie pieczenia.

error: Treść zabezpieczona !!