Lubisz szybkie desery – Domowe tiramisu przygotujesz dosłownie w 10 minut – Idealny, gdy najdzie ochota na coś słodkiego

Błyskawiczne, biszkoptowe tiramisu bez pieczenia to smakowity deser, który w parę minut wyląduje na stole.

Przygotuj tiramisu z gotowych biszkoptów w pucharkach. Przekonasz się, że elegancki i smaczny deser można zrobić w 10 minut. Ten delikatny w smaku deser zwany „Nocą poślubną” nie jest klasycznym, włoskim tiramisu. Jego zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale również piękny wygląd.

Składniki:

  • mleko skondensowane – 200 ml
  • śmietana kremówka – 200 ml
  • orzechy włoskie – 100 g
  • biszkopty – 300 g
  • cytryna – 1 sztuka

Przygotowanie:

Biszkopty umieść w woreczku i miażdżąc, rozkrusz je na małe kawałeczki. Orzechy włoskie rozdrobnij za pomocą blendera lub w taki sam sposób jak biszkopty. Następnie wyciśnij sok z jednej cytryny. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem i dodaj do niej skondensowane mleko.

Całość ubijaj przez około 2 minuty, dodając stopniowo sok z cytryny. Na dnie pucharków ułóż warstwę biszkoptów. Na biszkoptach połóż zmielone orzechy i grubą warstwę ubitej śmietanki. Następnie na śmietankę połóż drugą warstwę biszkoptów, orzechów. Całość przykryj warstwą śmietany.

Przygotowując ten deser możesz tworzyć własne kompozycje poprzez zmianę dodatków czy kolejności warstw. Życzymy smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!