Sernik to ciasto, które pokochało wiele osób. Delikatna masa twarogowa, tarta w kruchego ciasta to szybki sposób na pyszne ciasto. Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko 30 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaje jajka, miękkie masło, 50 g, cukru, proszek do pieczenia. Wszystko razem połącz i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę z ciasta, następnie owiń folią spożywczą, odstaw na 15 minut do lodówki. Do miski przełóż twaróg, dodaj 50 gram cukru, 4 łyżki śmietany.
Wszystko razem zmiksuj, aby otrzymać jednolitą, gładką masę. Kulkę ciasta wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną część zetrzyj na tarce z grubymi oczkami na dno blachy do pieczenia. Ciasto musi być równomiernie rozłożone na blaszce.
Następnie wylej na blachę masę twarogową, rozprowadzać równomiernie łyżką. Następnie na masę zetrzyj pozostałą część ciasta.