30 min ni gotowe – Tarty, pyszny sernik. Niezwykle smaczny. Jedna blacha to za mało

Przepis na to ciasto na pewno zrobi furorę wśród gości. Ciasto znika w ekspresowym tempie z blachy.

Sernik to ciasto, które pokochało wiele osób. Delikatna masa twarogowa, tarta w kruchego ciasta to szybki sposób na pyszne ciasto. Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko 30 minut.

Składniki:

  • 400 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 łyżek śmietany tłustej
  • 140 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaje jajka, miękkie masło, 50 g, cukru, proszek do pieczenia. Wszystko razem połącz i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę z ciasta, następnie owiń folią spożywczą, odstaw na 15 minut do lodówki. Do miski przełóż twaróg, dodaj 50 gram cukru, 4 łyżki śmietany.

Wszystko razem zmiksuj, aby otrzymać jednolitą, gładką masę. Kulkę ciasta wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną część zetrzyj na tarce z grubymi oczkami na dno blachy do pieczenia. Ciasto musi być równomiernie rozłożone na blaszce.

Następnie wylej na blachę masę twarogową, rozprowadzać równomiernie łyżką. Następnie na masę zetrzyj pozostałą część ciasta.

Blachę z ciastem włóż do piekarnika. Tarte należy piec w temperaturze 180 stopni przez koło 30-35 minut.

error: Treść zabezpieczona !!