Już nie robię zwykłych plecków ziemniaczanych. Te tarte ziemniaki z szynką i serem są przepyszne. Zapisz przepis

Masz ochotę na coś sycącego i arcy-pysznego? Spróbuj placków z tartych ziemniaków z szynką i serem!

Zawsze się sprawdzą, ucieszą dużych i małych, a przy tym są łatwe do wykonania. Zaserwuj je na obiad i pałaszuj wraz z rodziną!

Produkty, które musisz mieć:

  • ziemniaki 0,5 kg
  • szynka lub inna wędlina, np salami 10 dkg
  • ser 5 dkg
  • jaja 2 szt
  • mąka 2 łyżki
  • pietruszka, najlepiej świeża
  • sól, pieprz (i inne przyprawy, jakie lubisz)
  • olej do smażenia

Zetrzyj obrane ziemniaki na tarce o dużych oczkach i odciśnij sok.

Możesz to zrobić wyciskając przez sito lub przez ściereczkę. Starte ziemniaki przełóż do dużej miski.

Pokrój na drobno szynkę lub również zetrzyj ją na tarce. Dodaj do ziemniaków, dopraw i wymieszaj.

Do innej miski wbij jaja, lekko ubij trzepaczką i przelej do ziemniaków z szynką.

Pozostało ci już tylko utrzeć ser, dodać go wraz z mąką i pietruszką do całości i dobrze wymieszać. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj małe porcje masy.

Placuszki usmaż na złocisty kolor. Jedz je tak jak lubisz, z ketchupem, majonezem, a może z kefirem?

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!