Placki ziemniaczane z serem i szynką: Najlepszy przepis: Przygotowanie w 5 minut, bez bułki tartej i mąki.

Doskonały przepis na szybkie i bardzo smaczne placki ziemniaczane z serem i szynką. Przepis jest tym ciekawszy, że do jego przygotowania nie trzeba trzeć ziemniaków, nie trzeba nawet używać bułki tartej czy mąki.

Te placki są bardzo smaczne i szybkie, jeśli masz ochotę na lżejszą wersję, naleśniki można również upiec w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. W przypadku pieczenia postępować w następujący sposób: Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować odrobiną oleju i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. W trakcie pieczenia naleśniki obracać.

Składniki:

  • 250 g sera (użyłam startej mozzarelli)
  • 3 jajka
  • 100 g drobno posiekanej szynki

  • 4 ziemniaki (600 g)

Przygotowanie:

Aby przygotować paszteciki, możesz wybrać salami z szynką według własnego gustu lub salami lub gotowanego lub pieczonego kurczaka – pracowaliśmy z szynką. Drobno posiekaj szynkę.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki ugotować do miękkości i lekko ostudzić.

Obierz i zmiażdż. Dodaj jajka, ser i szynkę. Wszystko dobrze wymieszaj. Dłońmi formujemy z ciasta pojedyncze placki – kotlety mogą być grubsze (jak klopsiki) lub cieńsze, w zależności od gustu. Podgrzej olej na patelni. Do oleju dodajemy jednolite naleśniki.

Smażyć na złoty kolor z obu stron. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!