Te placki są bardzo smaczne i szybkie, jeśli masz ochotę na lżejszą wersję, naleśniki można również upiec w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. W przypadku pieczenia postępować w następujący sposób: Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować odrobiną oleju i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. W trakcie pieczenia naleśniki obracać.
Aby przygotować paszteciki, możesz wybrać salami z szynką według własnego gustu lub salami lub gotowanego lub pieczonego kurczaka – pracowaliśmy z szynką. Drobno posiekaj szynkę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki ugotować do miękkości i lekko ostudzić.
Obierz i zmiażdż. Dodaj jajka, ser i szynkę. Wszystko dobrze wymieszaj. Dłońmi formujemy z ciasta pojedyncze placki – kotlety mogą być grubsze (jak klopsiki) lub cieńsze, w zależności od gustu. Podgrzej olej na patelni. Do oleju dodajemy jednolite naleśniki.