Szybkie ciasto czekoladowe skusi każdego łasucha. Raz dwa i gotowe. Przygotowanie zajmie 15 minut.

Przepis na czekoladowe ciasto. Przygotujesz je tylko w 15 minut i będzie doskonałe.

Spróbuj je przygotować. Naprawdę warto. Miło Cię ono zaskoczy.

Czego potrzebujesz?

Na ciasto:

  • 150 mg cukru,
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka w pokojowej temperaturze,
  • 150 ml mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 gram mąki pszennej,
  • proszek do pieczenia – jedno opakowanie.

Na polewę:

  • 2 łyżki kakao,
  • 300 mililitrów mleka,
  • 30 gram cukru,
  • jedna łyżka kukurydzianej mąki,
  • 100 gram czekolady,
  • 50 mililitrów oleju.

Jak przygotowujemy?

Czeka nas kilka kroków zanim powstanie nasze wymarzone ciasto. Na początku ubijamy jajka z cukrem.

Stopniowo dodajemy olej i mleko. Dajemy kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia cały czas mieszając.

Mieszamy aż do momentu, gdy nasze ciasto będzie jednolite, a następnie wylewamy je na formę która jest natłuszczona. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie będziemy przygotowywać polewę na nasze ciasto.

Na początek wlewamy mleko do garnka, a potem dodajemy do niego olej, cukier oraz skrobię.

Dajemy kakao i gotujemy. Pod koniec dodajemy czekoladę, która jest pokruszona. Gotujemy przez około 2 minuty, cały czas mieszając.

Gdy ciasto się nam już upiecze, to kroimy je w kostkę i nakłuwamy wykałaczką. Ostatnim krokiem jest polanie naszego ciasta przygotowaną przez nas czekoladową polewą.

Odstawiamy, aby zastygło. Jeżeli chcesz to możesz udekorować swoje czekoladowe ciasto na przykład orzechami lub owocami.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!