Piekę prostą szarlotkę z kwaśną śmietaną. Danie, które nie wymaga wiele czasu i wysiłku, z roku na rok cieszy moją rodzinę smakiem. Wspaniale smakuje z gorącym kakao. Chcę, żeby moje dzieci zapamiętały w ten sposób swoje dzieciństwo.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Wbij jajka do głębokiej miski. Posyp cukrem i ubijaj trzepaczką. Dodaj szczyptę soli i roztopione masło. Zamieszaj ponownie. Teraz dodaj do mieszanki śmietanę i wanilinę. Mieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej je do miski z płynną masą. Zagnieść do jednolitego ciasta.
Jabłka obrać i wydrążyć. Miąższ pokroić w kliny lub duże kostki. Włóż jabłka do ciasta, wszystko wymieszaj. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Wylej na nią ciasto, rozprowadź równomiernie na powierzchni.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Czas zależy od wielkości formy. Możesz sprawdzić stan pieczenia wykałaczką. Niech gotowe ciasto ostygnie przez kilka minut i podawaj.