Koniecznie zapisz ten przepis: Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu szarlotka z kwaśną śmietaną.

Kiedy, jeśli nie teraz, czas przypomnieć sobie liczne przepisy na wypieki z jabłkami. Niezależnie od tego, czy jest chrupiąca, czy miękka. Osobiście szarlotka kojarzy mi się z jesienią i opadaniem liści. Chcę owinąć się kocem, wziąć książkę i przegryźć każdą linijkę ulubionym przysmakiem.

Piekę prostą szarlotkę z kwaśną śmietaną. Danie, które nie wymaga wiele czasu i wysiłku, z roku na rok cieszy moją rodzinę smakiem. Wspaniale smakuje z gorącym kakao. Chcę, żeby moje dzieci zapamiętały w ten sposób swoje dzieciństwo.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 15 g cukru waniliowego
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cukier, cynamon, sól do smaku

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Wbij jajka do głębokiej miski. Posyp cukrem i ubijaj trzepaczką. Dodaj szczyptę soli i roztopione masło. Zamieszaj ponownie. Teraz dodaj do mieszanki śmietanę i wanilinę. Mieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej je do miski z płynną masą. Zagnieść do jednolitego ciasta.

Jabłka obrać i wydrążyć. Miąższ pokroić w kliny lub duże kostki. Włóż jabłka do ciasta, wszystko wymieszaj. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Wylej na nią ciasto, rozprowadź równomiernie na powierzchni.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Czas zależy od wielkości formy. Możesz sprawdzić stan pieczenia wykałaczką. Niech gotowe ciasto ostygnie przez kilka minut i podawaj.

Szarlotkę posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu przed pokrojeniem w kwadraty . Przy okazji możesz zastąpić jabłka w przepisie jagodami. Ale najpierw należy je posypać skrobią, aby sok pozostał w środku. Czy uważasz, że nasze ciasto jest wspaniałym przepisem? Podziel się swoją opinią!

error: Treść zabezpieczona !!