Tak dobrej jeszcze nie jadłaś: Pyszna szarlotka z dodatkiem twarogu – Tutaj przepis

Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, trzemy na tarce i doprawiamy cynamonem oraz wanilią. Twaróg mieszamy ze śmietaną, cukrem i jajkami. Na ciasto ułożone na blaszce naprzemiennie nakładamy po łyżce sera i łyżce starych jabłek. Wierzch posypujemy skrobią lub mąką.

Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie.

Tak przygotowane ciasto ostrożnie przekładamy na nadzienie. Przycinamy wystające kawałki ciasta. Rwiemy je na kawałki i umieszczamy na wierzchu ciasta tworząc w ten sposób ciekawy wzór. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i smarujemy jajkiem.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.

Smacznego

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!