Szarlotka z pianką budyniową – moja teściowa zawsze robi z tej receptury. Smak nie do opisania.
Ciekawy przepis na szarlotkę z pianką budyniową – sprawdź sama
Szarlotka to jedno z ciast, które znamy wyjątkowo dobrze. Często przygotowuje się jej różne wersje. Może zechcesz sprawdzić, jak smakować będzie szarlotka z lekkim, budyniowym kremem?
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej (ok. 2 szklanki);
- 200 gramów masła (musi być schłodzone, prosto z lodówki);
- 4 żółtka;
- 3 czubate łyżki cukru pudru;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- bułka tarta do posypania wierzchu spodu.
Masa jabłkowa:
- 1,1 kg jabłek;
- sok z jednej małej cytryny;
- 2 łyżki cukru (czubate);
- łyżeczka cynamonu;
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Pianka budyniowa:
- 4 białka;
- 2 opakowania budyniu (śmietankowy lub waniliowy, bez cukru, łącznie 80 gramów);
- 160 gramów cukru;
- 100 ml oleju.
Dodatkowo przyda Ci się także cukier puder, aby gotowe ciasto oprószyć, lub cukier puder i śmietanę 18% aby przygotować lukier do polania ciasta.
Przygotowanie:
Aby przygotować kruche ciasto należy umieścić w misce zimne masło rozdrobnione na kawałki, żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części.
Można albo podzielić całość na dwie równe części, albo dzielić tak, by jeden z kawałków był nieco większy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na mniej więcej godzinę.
W tym czasie możemy zabrać się za masę z jabłek. Obieramy je i ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Sok odlewamy, a masę jabłkową wrzucamy na patelnię.
Dolewamy sok z cytryny, cynamon i cukier i mieszamy. Przez jakieś osiem minut smażymy jabłka na średnim ogniu. Gdy nadmiar płynu odparuje, dosypujemy skrobię, mieszamy i czekamy, aż masa przestygnie.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Blachę (wymiary 23,5×23,5 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i rozkładamy, a później posypujemy bułką tartą. Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni i wyjmujemy, by nieco ostygło.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo wsypujemy cukier (robimy to na najwyższych obrotach). Zmniejszamy obroty i zaczynamy dosypywać do białek proszek budyniowy. Gdy całość się połączy, dolewamy olej i mieszamy, aż całość będzie gładka.
Na nieco ostudzony spód wykładamy jabłka, a na nie piankę budyniową. Na samą górę nakładamy drugą część ciasta. Umieszczamy ponownie w piekarniku i pieczemy około 30-40 minut, do czasu aż wierzch ładnie się zrumieni.