Szarlotka z kefirem – pyszne, proste ciasto z przepisu mojej ukochanej babci. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Przepis na to pyszne oraz proste ciasto dostałam od swojej ukochanej babci. Pamiętam kiedy przygotowywała je za każdym razem gdy ją odwiedzałam.

Przywołuje ono wiele pozytywnych wspomnień, dlatego dzisiaj chciałabym się nim z Wami podzielić. Przepis nie wymaga wielu składników dlatego poza łatwością przygotowania jest on dodatkowo tani. Idealny na święte lub niespodziewaną wizytę znajomych.

Składniki: 

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka kefiru
  • 150 g cukru białego
  • 200 g kaszy mannej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 50 g masła

Przygotowanie: 

Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, a następnie wymieszaj je. W oddzielnym naczyniu ubij jajka z kefirem. Zawartości obu misek razem wymieszaj.

Dobrze wymieszane ciasto odstaw na 20 min. W tym czasie przygotuj jabłka: obierz i pokrój w plasterki.

Masło roztop i dodaj do niego jabłka. Cały czas mieszając grzej przez około 10 minut.

Przygotuj niewielką brytfankę: wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Równomiernie rozłóż jabłka w brytfance i polej je wcześniej przygotowaną masą ciasta.

Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane cukrem pudrem. Gotowe! SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!