Łatwa do przygotowania włoska szarlotka w zaledwie kilka minut. To najlepsza włoska szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłaś. Ten przepis to zwycięzca.

Szarlotka to popularne ciasto.

Przepis jest łatwy do wykonania, a po upieczeniu wydziela wspaniały aromat. Przepis jest szybki i łatwy do przygotowania.

Potrzebne składniki

  • 5 jabłek
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka, nie za duże i nie za małe
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 mililitrów mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • Dodatkowo
  • Masło do wysmarowania foremek
  • Cukier puder
  • Posypać foremkę mąką

Jak przygotować?

Najpierw obierz jabłka, a następnie pokrój je na ćwiartki. Pokrój ćwiartki na cienkie plasterki, a następnie skrop je sokiem z cytryny.

Wymieszaj wszystkie składniki razem w dużej misce. Powinno powstać gładkie ciasto. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką. Rozprowadź ciasto na jabłkach i umieść je na blasze do pieczenia. Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!