Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe – to bogate źródło witaminy C, K, J, E oraz witamin z grupy B, a także wapnia, magnezu czy żelaza. To nie wszystko – każde jabłko jest świetnym źródłem antyoksydantów! Nie ma nic pyszniejszego, niż świeża, delikatna szarlotka wykonana z tych bomb witaminowych!
Jajka ubić z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj mleko i olej słonecznikowy.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą pozostałe suche składniki – to jest przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj delikatnie z masą jajeczną. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plastry.
Na dnie formy ułóż połowę przygotowanych jabłek. Wlej ciasto, a następnie na wierzch wyłóż pozostałe owoce. Szarlotkę piecz około 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest gotowa – jeśli patyczek jest suchy, możesz wyjąć ciasto z piekarnika!
Po ostygnięciu wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić według uznania. Tę przepyszną szarlotkę możesz podawać na mnóstwo sposobów – nasz ulubiony to na ciepło z lodami!