Zdarza się, że zapadamy na różne przypadłości nie tylko na jesieni i w zimie, ale także w lecie.
Do tych chorób należą infekcje wirusowe, zapalenie gardła czy alergie, jak również problemy trawienne. W dalszej części artykułu zostaną przedstawione dwa lecznicze składniki tworzące wyjątkowy duet, który skutecznie zwalcza wyżej wymienione choroby.
Szałwia pomaga przy infekcjach jamy ustnej i dróg oddechowych oraz bólach gardła. Radzi sobie również z leczeniem problemów trawiennych, chorobach żołądka, a także łagodzi gorączkę dreszcze, towarzyszące zwykle chorobom wywołanym przez wirusy.
Już starożytni Rzymianie oraz Arabowie i Chińczycy byli świadomi nadzwyczajnych możliwości szałwii. Używali jej jako antybiotyku. Jak się okazuje, nie mylili się, gdyż współczesne badania dowiodły, że roślina ta ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Druga omawiana tu roślina, czyli cynamon pomaga zwalczać bakterie, w tym patogeny odporne na znane nam antybiotyki, również szczep Escherichia coli. Dla osób pragnących poprawić stan swojego zdrowia podajemy trzy przepisy na proste do wykonania mikstury.
Napój zapewniający długie i zdrowe życie
Składniki:
- 250 g liści szałwii
- 1 kg miodu agatowego
- 1,5 litra brandy
Przygotowanie:
Szałwię zalej alkoholem na trzy tygodnie. Po tym czasie przefiltruj i wymieszaj z miodem. Całość przelej do szklanych butelek i odczekaj kolejne trzy tygodnie, wstrząsając raz na jakiś czas. Spożywaj codziennie 1 łyżkę napoju wraz ze szczyptą cynamonu.
Specyfik do leczenia stanów zapalnych i chorób wirusowych
Składniki:
- 20 g liści szałwii
- 100 ml alkoholu 70%
Przygotowanie:
Pokrój liście i zalej je alkoholem. Odstaw w ciepłe miejsce, by się zaparzyły. Po jakimś czasie wstrząśnij naczyniem i przelej jego zawartość do butelki. Pij 3 razy dziennie 10-15 kropli tej mikstury rozpuszczonych w wodzie, soku lub herbacie.
Mikstura na zapalenie oskrzeli i problemy z oddychaniem
Składniki:
- 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii
- pół łyżeczki cynamonu
- pół litra mleka
- dwie łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Rozpuszczaj cukier w garnku, aż zmieni się w karmel. Dodaj do niego mleko. Kiedy całość się zagotuje, wyłącz ogień i dosyp szałwię oraz cynamon. Studź przez 10 minut. Po tym czasie spożyj ok. 1/3 naparu. Pij go trzy razy dziennie po podgrzaniu.