Zadbaj o swoje zdrowie, czyli jak przygotować lecznicze wyroby z pędów świerka.

Pędy świerka to skarbnica witamin, w szczególności witaminy C, która oczyszcza organizm, wspiera nasz układ odpornościowy, dodaje energii i sił w codziennym funkcjonowaniu.

Jednak to nie wszystkie właściwości tej rośliny. Regularnie spożywany syrop z pędów świerka ma dobroczynny wpływ na układ oddechowy – pomaga przy astmie, kaszlu, czy też zapaleniu zatok. Dodatkowo łagodzi bóle mięśniowe oraz stawów.

Spożywanie wywaru z pędów świerka świetnie sprawdzi się u osób, które są narażone na stres, ponieważ pomaga w jego zwalczaniu. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, jak stworzyć swoje własne lecznicze wyroby.

Okres zbiorów

Zbiory rozpoczynamy wiosną, zazwyczaj w okolicach od kwietnia do czerwca, natomiast w ciepłych miejscach można znaleźć je znacznie wcześniej. Zbieramy młode pędy – bardzo łatwo rozpoznawalne, w kolorze jasnozielonym. Pędy świerka najlepiej zbierać w lesie, z daleka od ruchliwych dróg.

Zebrane pędy nie powinny przekraczać 5 cm. Idealna wielkość to 3 cm, jednak im mniejsze tym lepsze. Przycinaj tylko gałązki, nigdy nie wycinaj całych gałęzi. Pamiętaj, aby nie zbierać pędów tylko z jednego drzewa. Jest ich wystarczająco dużo w lesie, aby zebrać po kilka z jednego drzewa i przejść do następnego.

Przepis na syrop świerkowy:

Wiesz już, jak i kiedy zbierać pędy świerku. Teraz czas na przepis. Rozpocznijmy od składników.

Będziesz potrzebować:

  • młode pędy świerkowe,
  • cytryna (niepoddana obróbce chemicznej)
  • cukier (może być również trzcinowy)

Proces przygotowania.

Na samym początku porządnie opłucz zebrane pędy świerkowe i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Kolejnym krokiem będzie włożenie mniej więcej 3-4 cm rośliny do słoika (np. po majonezie). Pędy posyp warstwą cukru na mniej więcej 1,5 cm wysokości. Cytrynę wyłóż na słodzik.

Czynności powtarzaj, aż wypełnisz całe naczynie. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Całość dociśnij, przykryj folią celulozową i obwiąż sznurkiem. Słoik powinien stać w dobrze nasłonecznionym miejscu na co najmniej okres 3 tygodni.

Po tym okresie czas na właściwe przygotowanie syropu. Wystarczy przecedzić całość przez gazę i przelać do słoików. Miksturę przechowuj w lodówce i korzystaj z jego naturalnych właściwości.    Warto wiedzieć: Możesz dodać do słoików z syropem kwiaty mniszka lekarskiego lub cynamon dla lepszego smaku i efektu!

Jak i kiedy stosować syrop?

Wystarczy jedna łyżka dziennie, aby zapobiegać chorobom oraz wzmocnić odporność szczególnie w sezonie zimowym. Kiedy jednak dopadnie ciebie zapalenie górnych dróg oddechowych, czy przeziębienie stosuj od 1 do 3 łyżek stołowych dziennie. Syrop możesz bez problemu dolać do ostudzonej herbaty. Przygotowana mikstura świetnie się sprawdzi również jako dodatek do naleśników, płatków owsianych, czy bułek na słodko.

Leczniczy miód z pędów świerka – przepis

Oprócz syropu z pędów świerka możesz również stworzyć własny miód domowej roboty. Jego lecznicze właściwości złagodzą objawy reumatyzmu, bóle kończyn czy mięśni. Regularne spożywanie wyrobów ze świerka pomoże również w usuwaniu toksyn z organizmu.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 duża cytryna (najlepiej bio)
  • 500 gram pędów świerku
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

Opłucz pędy i zalej je zimną wodą. Odsącz, a następnie zagotuj wodę z rośliną. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. Po tym czasie do mieszanki dodaj pokrojoną cytrynę i odstaw na czas 24 godzin. W kilkukrotnie porządnie wymieszaj i nakłuwaj cytrynę widelcem.

Następnego wyciśnij pędy świerkowe i wyjmij z mikstury. Następnie dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do powstania gęstej masy. Mieszaj, aby się nie przypaliło. Przygotuj słoiki oraz wyparz. Do suchych słoików przelej miód. Odwróć je na kilka godzin do góry nogami.

Miód przechowuj w lodówce. Pod wpływem zimna masa może stwardnieć, lecz nie będzie to przeszkadzać w spożywaniu.

error: Treść zabezpieczona !!