Syrop na odporność – babciny przepis. Odkąd go piję, przestałam chorować.

Mimo, że w Polsce ta cudowna roślina uważana jest za chwast, warto poświęcić jej chwilę czasu, by przez cały rok cieszyć się cudownymi skutkami. Doskonałym miesiącem na zbiory tych kwiatów jest maj.

Po wybraniu czystego terenu, najlepiej z dala od ulicy i fabryk należy zebrać same główki mleczu. Żeby przygotować jedną porcję, czyli od dwóch do trzech słoików potrzeba między 300 a 500 kwiatów. (Można przyjąć, że potrzebna porcja główek mieści się w litrowym lekko ubitym garnku).

Do przyrządzenia syropu potrzebny będzie jeden litr kwiatów, dwie cytryn, litr wody oraz kilogram cukru.

Sam przepis jest banalnie prosty i każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem we własnym domu.

Kwiaty należy przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, a następnie gotować przez około 15 minut. Po upływie tego czasu odstawić wywar w chłodne miejsce, na całą dobę.

Następnie należy przelać kwiecie przez sito do innego naczynia, zabierając powstały wywar i dodać resztę składników. Końcowym procesem jest gotowanie wywaru na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji podobnej do miodu. Syrop można przelać do słoiczków i przechowywać nawet do kilku miesięcy.

Sposób spożycia

Syrop może być spożywany zarówno przed dorosłych jak i dzieci. Ma przyjemny słodki smak co sprawi, że nawet nasze pociechy będą spożywały go z ochotą. Żeby uzyskać oczekiwane rezultaty należy spożywać od dwóch do trzech łyżek dziennie. Można go dodawać zarówno do herbaty, jak i spożywać bezpośrednio.

Osoby chore na wrzody żołądka lub nadkwasotę powinny uważać przy jego spożywaniu, a osobą chorym na cukrzycę, ze względu na dużą ilość cukry w syropie zaleca się spożywanie samego wywaru.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!