Owoce pozostają świeże do 12 miesięcy: Poznaj sekret ich przechowywania.

W ten sposób możemy ugotować dowolne owoce, z których powszechnie produkujemy kompoty – brzoskwinie, morele, czereśnie i truskawki. Najpierw sterylizujemy słoiki – możemy zagotować lub np. w mikrofalówce – przykrywki i kubki sterylizuję w kuchence mikrofalowej a następnie pokrywki i brzegi kubków pocieram alkoholem.

Owoce kładziemy w miseczkach (nie musimy kroić małych owoców – kroimy większe niż morele, jabłka czy gruszki). Warstwa do samej góry i posyp odrobiną soli – działa podobnie do pieczenia ciast, sól dodaje słodyczy i jednocześnie jest konserwantem  Czytałam, że niektórzy ludzie w ogóle nie używają soli, ale ja dodaję.

Tak ułożone owoce dociskamy pokrywką, pokrywkę musimy szczelnie zamknąć. Po sterylizacji owoc uwalnia sok i słodycz nawet bez żadnych składników. Jeśli jednak nadal chcesz dosłodzić, użyj miodu, który dodajesz do owoców przed sterylizacją i pozwól mu „marynować” razem przez kilka godzin – następnie połóż go w filiżankach (ok. 2-3 łyżki miodu na 1 kg owoców ).

Sterylizuj w garnku przez 10 minut ( ja sterylizuję dżemy i maliny tylko przez 5 minut żeby się nie zagotowały) w temperaturze 80-90 stopni. Zobaczysz, że owoc wypuścił sok – sok będzie głównym konserwantem, więc sprawdź, czy owoc jest wypełniony sokiem, jeśli nie, to przez chwilę sterylizujemy.

Odwróć do góry nogami, przykryj kocem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w komorze jak zwykły dżem. Oczywiście wieczko nie może przeciekać ani być poluzowane. Owoc ma wspaniały smak, jest po prostu słodki i pyszny!

Powodzenia! Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!