Strudel jabłkowy. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Strudel jabłkowy – proces przygotowania

Moja sąsiadka podzieliła się z nami starym przepisem na strudel jabłkowy. Nie nasiąka, nie twardnieje i nie zapada się po upieczeniu.

Ciasto

  • zwykła mąka – 400 gr
  • cukier puder – 120 gr
  • masło – 220 gr
  • żółtka jaj – 3 szt
  • proszek do pieczenia – 1 szczypta
  • mleko – w razie potrzeby
  • sok z cytryny – do smaku

Nadzienie jabłkowe

  • jabłka – 500 gr
  • rodzynki – w razie potrzeby
  • bułka tarta – 1 garść
  • cynamon – 1 łyżeczka

Do dekoracji

  • białko jaja – 1 szt
  • posiekane orzechy – do smaku

Przygotowanie

Mąkę przesiej przez gęste sito razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj trzy żółtka, wyciśnij sok z cytryny i trochę mleka, aby uzyskać gładkie i spójne ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę, żeby odpoczęło.

Z wyrośniętego ciasta rozwałkować arkusz, posypać odrobiną bułki tartej i przykryć grubo startymi jabłkami. Jeśli są bardziej kwaśne, posyp je cukrem, ale nie jest to konieczne. Jabłka posyp rodzynkami, a na końcu cynamonem i zwiń ciasto w ciasną bułkę. Z podanych składników na dwa strudle.

Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Tak przygotowane strudle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy do zarumienienia.

Po upieczeniu budyń ostudzić, posypać cukrem pudrem przez sito, pokroić na porcje i podawać.

error: Treść zabezpieczona !!