Ten pyszny sok jest hitem dla całej rodziny. Aby zapewnić sobie zdrową dawkę energii na cały dzień, lekko kwaśną pomarańczę łączy się z miodem w postaci soku. Oto przepis na bogaty w witaminę C eliksir. Można go pasteryzować i pić w pracowite dni.
Zacznij od obrania i pokrojenia w kostkę owoców i warzyw. Obrać i pokroić marchewkę i pomarańczę. Umieść pomarańczę i marchewkę w rondlu lub misce. Do rondla dodaj 1,5 l wody. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy. Pozostawić składniki do odpoczynku na około.
Przechowuj składniki w ten sposób przez około 48 godzin w ciepłym, ale niezbyt gorącym miejscu. Gotuj pomarańcze i marchewki w rondlu przez 20 minut. W międzyczasie w innym rondlu zagotuj wodę z miodem lub cukrem. Gdy miazga będzie gotowa, dodaj miazgę z warzyw i owoców do gotującej się wody.
Jeśli wolisz sok bez miąższu, możesz go przecedzić przez sito. Pozostawić nektar do ostygnięcia. Gotowe. Teraz możesz cieszyć się swoim domowym sokiem. Jeśli chcesz, aby Twój sok zawierał cząstki owoców, najlepsze są owoce ekologiczne lub „Bio”.