Przygotowanie potrawy jest szybkie i niezwykle proste, a efekt końcowy jest zarówno pożywny, jak i niesamowicie smakowity. Sprawdzi się doskonale jako danie główne lub przystawka, nawet na uroczystym obiedzie.
Rozpocznij od rozbicia mięsa, które może być wieprzowiną lub kurczakiem. Następnie przypraw solą, pieprzem i marynuj z ulubionymi przyprawami.
Pokrój cebulę w krążki, a pomidor w plasterki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż cebulę, na niej kotlety, które smaruj musztardą i ułóż na nich plasterki pomidorów. Pomidory przypraw posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Ugotuj ziemniaki w mundurach, zetrzyj na tarce i rozłóż na pomidorach. Warstwę ziemniaków posmaruj śmietaną lub majonezem.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni piecz kotlety przez 40 minut. Na 5 minut przed zakończeniem posyp je startym serem.