Soczyste idealne mięso – zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Wychodzi zawsze przepysznie

Należysz do grona osób zabieganych, zapracowanych i niemających czasu na gotowanie?

To nie problem, ponieważ z tym przepisem szybko przygotujesz pyszne, sycące i wyjątkowo delikatne mięso.

Składniki:

  • 1 kg mięsa (idealnie sprawdzi się chuda wieprzowina)
  • 100 g masła klarowanego
  • 50 ml letniej wody
  • 400 g cebuli
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Dokładnie obmyj mięso, a następnie osusz ze wszystkich stron papierowym ręcznikiem. Pokrój je w duże kostki i umieść w garnku.

Cebulę obierz i przekrój na pół pierścienie. Wyłóż równomiernie na mięsie, dodaj masło klarowane i zalej wszystko wodą.

Garnek przykryj i postaw go na średnim ogniu. Mięso duś przez godzinę, a po upływie czasu dodaj pieprz i sól.  Umieść czosnek w prasce lub posiekaj.

Dodaj go do garnka z mięsem. Wymieszaj dokładnie. Po umieszczeniu wszystkich składników gotuj na małym ogniu przez 1,5- 2h. 

Gotowe mięso wraz z wywarem przełóż do słoików. Gdy ostygnie, włóż do lodówki. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!