Hit w mojej kuchni. Lepiej zrób podwójną porcję. Smażone mięso po japońsku: Rewelacyjny smak i aromat.

Prosto z dalekiego wschodu idealny przepis na znakomite mięso wieprzowe w pikantnej marynacie sojowej.

Pikanteria na talerzu, która bardzo łatwo może się wkraść na resztę wieczoru wśród domowników. Romantyczne danie dla dwojga ale i dla każdego miłośnika kuchni japońskiej. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 0,6 kg wieprzowiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka cukru białego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki świeżej kolendry.

Przygotowanie:

Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z pozostałymi przyprawami i dodaj cukier, skrobię, sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Zrób to odpowiednio wcześniej aby przyprawy zdążyły się przegryźć i pozarażać smakiem – dzięki temu mięso będzie perfekcyjne.

Następnie opłukane pod bieżącą wodą mięso wieprzowe pokrój w plastry o grubości nie większej niż 1 cm, ubij i zalej przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw z sosem sojowym. Mięso i marynatę odstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie na rozgrzanej patelni wylej olej słonecznikowy i wyłóż mięso z lodówki i połóż na rozgrzany olej. Smaż do osiągnięcia złotego koloru.

Podawać z ziemniakami, gotowanym ryżej lub sałatką z warzyw. Dla japońskiego klimatu możesz spróbować zjeść z wykorzystaniem patyczków. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!