Nie musisz niczego smażyć, wystarczy włożyć do piekarnika. A wynik – rewelacja! Danie przygotowywane jest bardzo prosto, ale okazuje się bardzo smaczne i wygląda całkiem imponująco.
Cukinię pokrój w plasterki o grubości około centymetra. Skórę możesz usunąć lub pozostawić.
Użyj małego kieliszka, noża lub specjalnego narzędzia, aby zrobić dziurkę w środku każdego plastra cukinii. Nie wyrzucaj środka, nadal się przydadzą.
Cebulę drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego. Zmiel pozostałą cukinię w blenderze i dodaj również do mielonego mięsa.
Posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Połóż na nim cukinię i napełnij je przygotowanym mięsem mielonym.
Pomidory pokrój w cienkie plasterki. Każdą cukinię przykryj ćwiartką pomidora.
Piecz danie przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wyjmij je z piekarnika i posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
To wszystko. Cukinia z mięsem mielonym i serem jest gotowa, możesz podawać.