2 przepisy na potrawy z ciasta francuskiego i mięsa mielonego. Pycha.

2 przepisy na potrawy z ciasta francuskiego i mięsa mielonego – sposób przygotowania

Jeśli wahasz się, co przygotować na imprezę sylwestrową, urodziny lub wizytę u rodziny tylko po to, by pooglądać telewizję, te dwie przystawki z mięsa mielonego i ciasta francuskiego to doskonały wybór.

Kwiaty liści z klopsikami i serem

  • ciasto francuskie – 300 gr
  • mięso mielone – 300 gr
  • cebula – 50 gr
  • twardy ser – 150 gr
  • sól – 5 gr
  • pieprz – 5 gr
  • pomidorki koktajlowe – 6 szt

Tulipany liściaste z mięsem mielonym

  • ciasto francuskie – 800 gr
  • mięso mielone – 450 gr
  • cebula – 1 szt
  • sól – pół łyżeczki
  • pieprz – 5 gr
  • jajko – 1 szt

Kwiaty liści z klopsikami i serem

Z arkusza ciasta francuskiego wytnij koła o średnicy od 7 do 10 centymetrów. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dziurkujemy. Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, następnie posolić i popieprzyć. Zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

Uformuj kulki z mięsa o średnicy około 1 do 1,5 centymetra i umieść po pięć kulek na obwodzie każdego okrążenia (zobacz wideo). Końcówką łyżki odcisnąć część ciasta z obwodu między kulkami mięsa. Połóż trochę sera na środku i jeden pomidor koktajlowy na wierzchu. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Tulipany liściaste z mięsem mielonym

Arkusz ciasta francuskiego pokroić na 6 kwadratów. Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, posolić i popieprzyć. Z mięsa uformować 6 większych kulek, każdą ułożyć na kwadracie ciasta, zawinąć w nie, zacisnąć łączenia i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.

Roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch bułek. Następnie nożem wykonaj w nich 3 nacięcia od góry i unieś końce ciasta do góry, aby lekko się rozchyliło. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!