Trzy pyszne przepisy na słodkości – Smak nie do opisania.

 

Przepis na Ciasto Jabłkowe

Składniki:

  • Do jabłek:
    • 60 g masła
    • 90 g cukru
    • 3 jabłka, pokrojone na plasterki
  • Do ciasta:
    • 3 jajka
    • 120 g cukru
    • 300 g mąki
    • 15 g proszku do pieczenia
    • 200 ml mleka
    • 1 łyżeczka cukru pudru do dekoracji

Sposób Przygotowania:

W rondlu na średnim ogniu rozpuść 60 g masła i dodaj 90 g cukru. Gotuj przez 10 minut, aż mieszanina lekko się skarmelizuje. Dodaj pokrojone jabłka i gotuj jeszcze kilka minut, aż jabłka będą miękkie. W dużej misce ubij jajka z 120 g cukru, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka. Dodaj skarmelizowane jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Nasmaruj masłem formę o wymiarach 27 x 18 cm. Wylej ciasto do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Przepis na Sernik na Zimno z Truskawkami i Ananasem

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 200 g ananasa
  • 340 g ciasteczek kakaowych
  • 130 g masła, roztopionego
  • 300 g serka śmietankowego
  • 200 ml śmietany 33%
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 10 g agaru
  • 30 g wiórków kokosowych

Sposób Przygotowania:

Zmiel ciasteczka i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż spód formy o wymiarach 20 x 15 cm 1/3 ciasteczkowej mieszanki. Schłodź w lodówce na 30 minut. W misce wymieszaj serek śmietankowy, śmietankę, truskawki i ananasa. W rondlu podgrzej mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i agar, aż do wrzenia.

Wlej połowę mieszanki do serkowej masy i dobrze wymieszaj. Wylej masę na schłodzony spód z ciasteczek, dodaj pozostałe ciasteczka i równomiernie rozprowadź. Posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Przepis na Deser Cytrynowy z Jogurtem Greckim

Składniki:

  • 900 g jogurtu greckiego
  • Sok z 3 limonek
  • 300 g mleka skondensowanego
  • 30 g białej czekolady

Sposób Przygotowania:

W misce wymieszaj jogurt grecki, sok z limonek i mleko skondensowane. Dodaj roztopioną białą czekoladę i dobrze wymieszaj. Przelej masę do formy o wymiarach 18 cm. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!