Smaczne ślimaki cynamonowe z nadzieniem jabłkowym: Oryginalne według babcinej receptury – najlepsze ciasto pod słońcem.

Doskonałe ciasto jabłkowe o zapachu cynamonu i niesamowitym smaku. Na pewno zakochasz się w tym przepisie.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka kr. cukier
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 12 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • olej
  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 70 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • Wymiary formy do pieczenia: 27 cm x 22 cm.

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i 3 łyżki mąki rozpuścić w ciepłym mleku.

Przykryj i odstaw na 10 minut. Do drożdży dodać jajka i mąkę kukurydzianą. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostaw pod przykryciem na 30 minut.

W międzyczasie myjemy i kroimy jabłka. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką desce. Pokroić w paski. Posyp zmiękczonym masłem i posyp brązowym cukrem. Posyp cynamonem i połóż plasterki jabłka na każdym pasku. Toczymy, dzięki czemu otrzymujemy kształt ślimaka. Nasmaruj miskę olejem i umieść w niej ślimaki. Pieczemy w 180°C przez 25 minut.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!