Śledź w oleju z cebulką – Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Tak dobrego jeszcze nie jadłaś

Każdy zna śledzia w oleju, banalny w przygotowaniu, znika błyskawicznie. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale także na każdą inną okazję.

Specjalny sposób moczenia nadaje im wyjątkowy, nadzwyczajnie delikatny smak. Spróbuj, a nigdy już nie przygotujesz go inaczej!

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 6-7 matiasów,
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • olej rzepakowy,

Przygotowanie:

Śledzie trzeba najpierw namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Przygotowujemy zalewę, wodę łączymy z octem i dwoma łyżkami oleju.

Zalewamy nią namoczone śledzie, odstawiamy na kolejne półtorej do dwóch godzin. Ocet pomaga w przenikaniu smaków, nie będzie później szczególnie wyczuwalny.

Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy śledzie, kroimy na 3-4cm kawałeczki i układamy w słoiku.

Przekładamy na przemian cebulką pokrojoną w piórka lub półplasterki. Na samym końcu zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepsze będą, jeśli damy im odpocząć przez całą noc).

Jest to najlepszy przepis na śledzie, jaki znam. Dość często gości na moim stole, z pewnością wam zasmakuje.

error: Treść zabezpieczona !!