Poczuj smak dzieciństwa z powrotem – Sernik babci czeka, zapisz przepis i zacznij pieczenie już teraz.

Sernik krakowski, który zawsze pozostaje w pamięci jako smak dzieciństwa, uznawany jest za najlepszy, gdy jest ciężki, wilgotny i kremowy.

Przepis ten, przekazywany przez pokolenia, pochodzi od naszych babć i prababć. Ten wyjątkowy sernik wyróżnia się kruchym spodem i kremowym wnętrzem.

Przygotowanie spodu i kratki wymaga następujących składników:

  • jedno jajko,
  • dwie łyżki cukru waniliowego,
  • 250 g mąki,
  • 125 g cukru pudru,
  • 125 g zimnego masła.

Aby przygotować masę serową, potrzebne są:

  • 8 jajek,
  • 1 kg tłustego twarogu,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 łyżki stołowe cukru waniliowego,
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
  • 100 g rodzynek.

Składniki dodatkowe to:

  • 1 żółtko i lukier.

Instrukcje przygotowania:

  1. Ciasto na spód i kratkę: Zagnieść wszystkie składniki ciasta, a następnie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Obie części schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po schłodzeniu, większą część rozwałkować, ułożyć na dnie formy, ponakłuwać widelcem i upiec w 180°C przez 15 minut, po czym ostudzić.
  2. Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do dużej miski. Po utarciu, stopniowo dodawać po jednym żółtku jajka, a następnie po łyżeczce zmielony twaróg. Ucierać do połączenia składników, dodać mąkę i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z masą serową.
  3. Składanie sernika: Na upieczony spód wylać masę serową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na wierzchu sernika. Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem dla uzyskania rumianego koloru. Piec w 170°C przez 50-60 minut, a po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.
  4. Dekoracja: Po ostygnięciu sernik można udekorować lukrem.

error: Treść zabezpieczona !!