Doskonały przepis na pieczoną wieprzowinę, która jest tak smaczna i delikatna, że rozpływa się w ustach. Od dawna pracowaliśmy nad tym przepisem w domu.
Składniki:
- 500 g cebuli
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 6 g soli
- 6 g mielonego czarnego pieprzu
- 20 g oleju roślinnego
- 350 g pieczarek
- 5 jajek
- 200 g sera
- 50 g majonezu
- 2 pomidory
Przygotowanie:
Kotlet schabowy pokroić w plastry. Nacięcia w kształcie siatki wykonujemy nożem. Następnie posolić mięso, posypać czarnym pieprzem i ułożyć na blasze z posiekaną cebulą.
Ugotowane jajka zetrzyj na grubo do miski. Pokrojone pieczarki usmażyć na patelni z oliwą, dodać czarny pieprz, sól i smażyć na złoty kolor.
Do miski z jajkiem wrzuć usmażone pieczarki. Następnie dodaj starty ser, majonez i dobrze wymieszaj łyżką.
Nałóż mieszankę jajeczną na plastry mięsa. Ułóż plastry pomidora i posyp tartym serem.
Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez 25 minut.
Premia
Składniki:
- 8 plasterków wieprzowiny
- 150 ml soku z ogórków kiszonych
- 5 g mielonego czarnego pieprzu
- 5 g soli
- 5 g mielonej czerwonej papryki
- 30 g majonezu
- 25 g musztardy
- 1 pomidor
- 150 g kiszonych ogórków
- 150 g mozzarelli
Przygotowanie:
Plastry wieprzowiny pokroić nożem w kształcie kratki. Umieść mięso w zamykanej torebce.
Do torebki dodaj sok z kiszonego ogórka, pieprz czarny, sól i pieprz mielony. Zamknij torebkę i pozwól mięsu marynować przez 40 minut.
Następnie ułóż mięso na naoliwionej blasze do pieczenia. Do miseczki dodać musztardę, majonez i wymieszać łyżką.
Posmaruj plastry mięsa masą majonezową i połóż na wierzchu plaster pomidora. Następnie drobno zetrzyj ogórek kiszony i posyp tartym serem.