Schab, ser, jajko, cebula, majonez… Najpyszniejsze mięso jakie jadłam! Wyjątkowo smaczny obiad

Tylko kilka prostych, niepozornych składników i niedzielny obiad dla domowników gotowy! Gwarantujemy, że zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom, a co najważniejsze – jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż dziesięć minut!

 

Do wykonania tego sycącego dania potrzeba:

  • 4 plastry schabu, najlepiej bez kości;
  • 1 cebulę;
  • 100 gramów twardego sera (np. żółtego);
  • 2 ugotowane na twardo jajka;
  • 3 łyżki majonezu;
  • sól i przyprawy do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Natnij kawałki schabu nożem po przekątnej w taki sposób, aby stworzyć na nich wzór kratki (siatki). Następnie posyp je solą i pieprzem z obu stron.

Posiekaj cebulę w tzw. piórka, po czym wyłóż ją na dnie przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Na cebuli rozłóż nacięte i przyprawione kawałki schabu. Ugotowane jajka i ser zetrzyj na tartce o grubych oczkach do miski, dodaj sól i majonez, a później wymieszaj całość ze sobą. Tak przygotowaną pastę rozprowadź na kawałkach schabu w naczyniu żaroodpornym.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, duszonymi warzywami albo świeżą sałatką. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!