Szybko i pysznie: Trzy gruzińskie sałatki, którymi na pewno zachwycisz swoich gości.
Czym wyróżnia się kuchnia gruzińska? To dużo przypraw, smażonego mięsa, aromatycznych wypieków i oczywiście ziół i warzyw. Co więcej, ten ostatni składnik zajmuje szczególne miejsce w tej właśnie kuchni. Do wszystkiego dodaje się warzywa.
Zawsze dobrze mieć pod ręką pyszne gruzińskie sałatki! Niektóre z nich są tak sycące, że można je wykorzystać jako samodzielne danie. Dlatego dziś koniecznie zapoznaj się z tymi genialnymi przepisami na nieziemsko smaczne, gruzińskie sałatki!
Sałatka z wątróbki drobiowej
Z reguły sałatka wiejska przygotowywana jest bez mięsa. Warzywa, dressing orzechowy, cebula i zioła to cały zestaw. Jednak z wątróbką drobiową jest bardziej odświętna, sycąca i niezwykle pachnąca.
Będziesz potrzebować:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 350 g pomidorów
- 60 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 30 g kolendry
- 0,5 papryczki chili
- 1/4 owocu granatu
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Przygotowanie
Najpierw przygotuj wątróbkę. Umyj ją, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i posyp mąką. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym z obu stron przez trzy minuty.
Pokrój grubo pomidory, a cebulę na półpierścienie. Drobno posiekaj kolendrę. Dodaj starty czosnek, orzechy włoskie, sól i oliwę z oliwek. Wymieszaj. Teraz dodaj wątróbkę, wymieszaj i odstaw sałatkę na 10 minut. Posyp pestkami granatu. Możesz podawać!
Klasyczny Galchrud
A oto przepis na kolejną pyszną sałatkę, ale bez mięsa. Przypraw jest tu trochę więcej, dzięki czemu słynny dressing orzechowy ma bogaty smak. Nie żałuj orzechów!
Będziesz potrzebować
- 750 g pomidorów
- 260 g ogórków
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 0,25 papryczki chili
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka kolendry (mielona)
- 10 g pietruszki
- 10 g kolendry
- 10 g bazylii
- 2 piórka szczypiorku
- sól dla smaku
Przygotowanie
Zrób sos orzechowy. Drobno posiekaj jeden pomidor i umieść w blenderze razem z orzechami, bazylią, kolendrą, solą, czosnkiem, octem winnym, kolendrą i masłem. Zmiel do konsystencji kleiku.
Teraz zajmij się sałatką. Pomidory pokrój w kostkę, ogórki w półkola, a czerwoną cebulę w półpierścienie. Drobno posiekaj szczypiorek. Wymieszaj warzywa. Dodaj dressing, wymieszaj. Wierzch posyp kawałkami ostrej papryki.
Sałatka z Acecili
Jeśli przetłumaczysz nazwę z gruzińskiego, otrzymasz podartą sałatkę. Bo tradycyjnie mięsa drobiowego nie kroi się nożem, a rozdziera na cienkie kawałki.
Będziesz potrzebować
- 400 g fileta z kurczaka
- 700 g bakłażana
- 500 g słodkiej papryki
- 150 g cebuli
- 120 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki sosu adżika
- 40 g kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek octu winnego
- chili do smaku
- granat do smaku
- sos z granatu do smaku
- sól dla smaku
Przygotowanie
Lepiej jest wybrać wędzoną pierś z kurczaka, aby wyraźniejszy lepszy smak. Można ją jednak także ugotować lub upiec z solą i pieprzem. Cebulę zamarynuj: pokrój w paski, dopraw sosem adżiką i octem winnym. Paprykę i bakłażany nakłuj widelcem i piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Rozedrzyj na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i połóż na cebuli. Dodaj także obrane i pokrojone warzywa, posiekaną ostrą paprykę, starty czosnek i zmiażdżone orzechy. Dodaj sól, sos z owoców granatu, wymieszaj i udekoruj pestkami granatu.