Szybko i pysznie: Trzy gruzińskie sałatki, którymi na pewno zachwycisz swoich gości.

Czym wyróżnia się kuchnia gruzińska? To dużo przypraw, smażonego mięsa, aromatycznych wypieków i oczywiście ziół i warzyw. Co więcej, ten ostatni składnik zajmuje szczególne miejsce w tej właśnie kuchni. Do wszystkiego dodaje się warzywa.

Zawsze dobrze mieć pod ręką pyszne gruzińskie sałatki! Niektóre z nich są tak sycące, że można je wykorzystać jako samodzielne danie. Dlatego dziś koniecznie zapoznaj się z tymi genialnymi przepisami na nieziemsko smaczne, gruzińskie sałatki!

Sałatka z wątróbki drobiowej

Z reguły sałatka wiejska przygotowywana jest bez mięsa. Warzywa, dressing orzechowy, cebula i zioła to cały zestaw. Jednak z wątróbką drobiową jest bardziej odświętna, sycąca  i niezwykle pachnąca.

Będziesz potrzebować:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 350 g pomidorów
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 30 g kolendry
  • 0,5 papryczki chili
  • 1/4 owocu granatu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Przygotowanie

Najpierw przygotuj wątróbkę. Umyj ją, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i posyp mąką. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym z obu stron przez trzy minuty.

Pokrój grubo pomidory, a cebulę na półpierścienie. Drobno posiekaj kolendrę. Dodaj starty czosnek, orzechy włoskie, sól i oliwę z oliwek. Wymieszaj. Teraz dodaj wątróbkę, wymieszaj i odstaw sałatkę na 10 minut. Posyp pestkami granatu. Możesz podawać!

Klasyczny Galchrud

A oto przepis na kolejną pyszną sałatkę, ale bez mięsa. Przypraw jest tu trochę więcej, dzięki czemu słynny dressing orzechowy ma bogaty smak. Nie żałuj orzechów!

Będziesz potrzebować

  • 750 g pomidorów
  • 260 g ogórków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,25 papryczki chili
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka kolendry (mielona)
  • 10 g pietruszki
  • 10 g kolendry
  • 10 g bazylii
  • 2 piórka szczypiorku
  • sól dla smaku

Przygotowanie

Zrób sos orzechowy. Drobno posiekaj jeden pomidor i umieść w blenderze razem z orzechami, bazylią, kolendrą, solą, czosnkiem, octem winnym, kolendrą i masłem. Zmiel do konsystencji kleiku.

Teraz zajmij się sałatką. Pomidory pokrój w kostkę, ogórki w półkola, a czerwoną cebulę w półpierścienie. Drobno posiekaj szczypiorek. Wymieszaj warzywa. Dodaj dressing, wymieszaj. Wierzch posyp kawałkami ostrej papryki.

Sałatka z Acecili

Jeśli przetłumaczysz nazwę z gruzińskiego, otrzymasz podartą sałatkę. Bo tradycyjnie mięsa drobiowego nie kroi się nożem, a rozdziera na cienkie kawałki.

Będziesz potrzebować

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 700 g bakłażana
  • 500 g słodkiej papryki
  • 150 g cebuli
  • 120 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki sosu adżika
  • 40 g kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • chili do smaku
  • granat do smaku
  • sos z granatu do smaku
  • sól dla smaku

Przygotowanie

Lepiej jest wybrać wędzoną pierś z kurczaka, aby wyraźniejszy lepszy smak. Można ją jednak także ugotować lub upiec z solą i pieprzem. Cebulę zamarynuj: pokrój w paski, dopraw sosem adżiką i octem winnym. Paprykę i bakłażany nakłuj widelcem i piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Rozedrzyj na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i połóż na cebuli. Dodaj także obrane i pokrojone warzywa, posiekaną ostrą paprykę, starty czosnek i zmiażdżone orzechy. Dodaj sól, sos z owoców granatu, wymieszaj i udekoruj pestkami granatu.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!